ISISAVA VAZDUH IZ PLUĆA I DEFORMIŠE TELO: Ovo su TERMOBARIČKE BOMBE, jezivo oružje koje Rusija ima na raspolaganju!
Foto: Printscreen/Telegram, Shutterstock, AP Mstyslav Chernov

funkcioniše na dva nivoa

ISISAVA VAZDUH IZ PLUĆA I DEFORMIŠE TELO: Ovo su TERMOBARIČKE BOMBE, jezivo oružje koje Rusija ima na raspolaganju!

Planeta -

Strahovi u Ukrajini su porasli zbog ruske navodne upotrebe termobaričkog oružja nakon što je ukrajinski ambasador u Americi rekao da je vakuumska bomba (drugi naziv za to oružje) korišćena tokom invazije.

Korišćenje termobaričke bombe, koja usisava kiseonik iz okolnog vazduha za stvaranje visokotemperaturne eksplozije, tek treba da bude nezavisno potvrđeno, iako snimci iz Ukrajine pokazuju termobarične raketne bacače na ruskim vozilima TOS-1.

Dr Markus Heljer, viši analitičar australijskog Instituta za stratešku politiku, rekao je, iako nije jasno da li ih je Rusija već rasporedila u Ukrajini, da je to samo pitanje vremena.

Kako termobaričko oružje funkcioniše?

Termobarično oružje, takođe poznato i kao aerosolna bomba, funkcioniše na dva nivoa.

Naboj prve faze distribuiše aerosol sastavljen od vrlo finog materijala, od goriva na bazi ugljenika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, ogroman udarni talas i vakuum dok usisava sav okolni kiseonik.

Eksplozivni talas može da traje znatno duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je da dezintegriše ljudska tela.

Termobaričko oružje koristi se u razne svrhe i dolazi u različitim veličinama. Heljer kaže da ono što možemo videti u Ukrajini jeste da ih Rusija upotrebljava u ulozi takozvanih "razbijača bunkera", za uništavanje obrambenih položaja. Ekstremno velike verzije za lansiranje iz vazduha dizajnirane su za uništavanje pećina i kompleksa tunela.

Gde je sve korišćeno?

Termobaričke bombe su koristile ruske i zapadne snage od 1960-ih. Amerika se oslanjala na njih u svojim pokušajima eliminisanja Al Kaide u avganistanskim planinama. Heljer kaže da Rusija ima duže iskustvo sa tim oružjem nego Zapad.

Rusija ima sisteme u celom spektru... od prilično malog taktičkog oružja do ogromnih bombi koje se lansiraju iz vazduha. Separatisti koje je Rusija podržavala u regionu Donbasa ih upotrebljavaju već nekoliko godina - ističe.

"Human Rights Watch" je 2000. godine osudio rusku upotrebu oružja godinu dana ranije u Čečeniji kao "opasnu eskalaciju sa važnim humanitarnim implikacijama".

Koliko je opasno?

Heljer naglašava da je termobarično oružje efikasno u svojoj specifičnoj svrsi primarnog uništavanja obrambenih položaja. Iako se ne bi koristilo za prodor u tenk, moglo bi da bude vrlo destruktivno oružje protiv stambenog naselja ili drugih zgrada.

To oružje nije protizakonito iako njegovi učinci mogu biti prilično užasni zbog tog efekta stvaranja vakuuma i isisavanja vazduha iz pluća protivnika, pojašnjava australijski stručnjak.

S obzirom na to da je njihova upotreba prilično standardna u smislu ruske taktike, Heljer je rekao da očekuje da će videti više korištenja termobaričkog oružja u Ukrajini.

- Jedna od stvari koje znamo o ruskoj taktici je da su spremni da unište sve. Jasno je da Ukrajinci napreduju u nekim gradovima... Kako se to nastavlja, Rusi će sve više pribegavati korišćenju bilo kojeg oružja koje imaju, uključujući i termobarično oružje u urbanim područjima - zaključuje Heljer.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track