02:32

BAJDEN U GOVORU O STANJU NACIJE: Putin je pogrešio i nema pojma šta mu se sprema!

Sloboda će uvek pobediti tiraniju

BAJDEN U GOVORU O STANJU NACIJE: Putin je pogrešio i nema pojma šta mu se sprema!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden održao je tradicionalni govor o stanju nacije u Kongresu

Bajden je u obraćanju Kongresu rekao da ruska invazija na Ukrajinu nije bila ničim izazvana, a ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao je diktatorom dodavši da nije očekivao ovakav odgovor Zazapda.

"Sloboda će uvek pobediti tiraniju", poručio je Bajden.

"Putin je izolovaniji od sveta više nego ikada"

"Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomatiji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi mogao da nas podeli", rekao je Baden. "Putin je pogrešio. Bili smo spremni", dodao je.

"Putin je sada izolovaniji nego ikada pre od ostatka sveta, jer su u borbi protiv autokratije, demokratije udružene", rekao je Bajden i najavio da će vazdušni prostor SAD biti zatvoren za ruske avione, kao što su to pre njih uradili EU i Kanada.

"Pre šest dana, ruski predsednik Vladimir Putin pokušao je da uzdrma same temelje slobodnog sveta. Mislio je da bi mogao da ga natera da se podvrgne njegovim pretnjama. Ali, gadno se preračunao kad je napao Ukrajinu. Mislio je da može da se zaleti na Ukrajinu a da svet ne reaguje. Umesto toga, susreo se sa zidom koji nikada nije očekivao ili zamišljao. Upoznao je ukrajinski narod", rekao je Bajden.

"Mesecima smo se pripremali, sklapali savezništva... Putin je sada izolovaniji od sveta viđe nego ikada jer su u borbi protiv autokratije, demokratije ujedinjene", rekao je Bajdeni poručio: "Zajedno sa saveznicima uvodimo im oštre sankcije, ruska ekonomija je uništena, propada, a za to je odgovoran samo Putin, niko drugi."

"Mi, SAD, stojimo uz ukrajinski narod"

Bajden je porulio i da Amerikanci stoje uz ukrajinski narod, za šta je dobio ovacije i demokrata i republikanaca.

"Ukrajinci su inspiracija za svet. Građani blokiraju tenkove svojim telima, svi od studenata do penzionera postali su vojnici i brane svoju domovinu", rekao je on.

"Mi, Sjedinjene Američke Države, stojimo uz ukrajinski narod", rekao je Bajden.

Bajden pomešao Ukrajince sa Irancima

"Putin može da okruži Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda"- rekao je američki predsednik Bajden, pomešavši Ukrajince sa Irancima.

"Putin pokrenuo nasilje i haos"

"Kroz istoriju smo naučili lekciju, kada diktatori ne plate cenu za svoju agresiju, onda izazovu još više haosa. Zato je stvoren NATO savez kako bi osigurao mir i stabilnost u Evropi nakon Drugog svetskog rata. SAD je član tog saveza zajedno s 29 drugih zemalja. To je bitno, američka diplomatija je važna", rekao je Bajden.

"Putin je pokrenuo nasilje i haos. No iako može da ostvari dobitke na bojnom polju, dugoročno će platiti visoku cenu", dodao je.

Biden je rekao da će se SAD obračunati i sa ruskim oligarsima koji podržavaju Putina.

"Večeras poručujem ruskim oligarsima i korumpiranim čelnicima koji su izgradili milijarde dolara na ovom nasilnom režimu, dosta je bilo. Ministarstvo pravosuđa SAD-a okuplja radnu grupu koja će istražiti ruske oligarhe zbog svojih zločina", rekao je.

Bajden je dodao da SAD zajedno sa još 30 zemalja radi na puštanju 60 miliona barela nafte iz rezervi širom sveta. "Bićemo dobro. Putinov rat u Ukrajini oslabiće Rusiju, ali će ostatak sveta učiniti jačim", ocenio je on.

Rampa za ruske avione

Kao što se najavljivao i ranije, Bajden je potvrio da će zatvoriti američki vazdušni saobraćaj za ruske avione: "Večeras najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog vazdušnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolujući Rusiju i dodatno pritiskajući njihovu privredu".

"Putin nema pojma što mu se sprema", rekao je Bajden.

"SAD se neće upuštati u sukob s Rusijom u Ukrajini"

Bajden je ponovio da SAD neće slati vojsku u Ukrajinu nakon ruske invazije.

"Da budem jasan, naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini", rekao je Bajden i dodao da su američke trupe raspoređene po Evropi, ne da se bore u Ukrajini, "već da obrane naše saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči da napadne Zapad".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track