NEKADA JE UŽIVAO POŠTOVANJE SVETSKIH SILA ALI SADA MU SVI OKREĆU LEĐA Lavrov gorljivo brani invaziju, ali Putin ga je otpisao
Foto: EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

VETERAN DIPLOMATIJE

NEKADA JE UŽIVAO POŠTOVANJE SVETSKIH SILA ALI SADA MU SVI OKREĆU LEĐA Lavrov gorljivo brani invaziju, ali Putin ga je otpisao

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imao je keca u rukavu kad je u februaru ugostio svoju britansku kolegicu Liz Tras na pregovorima u Moskvi.

-Priznajete li ruski suverenitet nad regijama Rostov i Voronjež?, pitao je ministarku tokom njene prve posete Rusiji.

Velika Britanija ''nikada neće priznati'' ruski suverenitet u tim regijama, odgovorila mu je.

0661208864, Sergej Lavrov, Liz Tras
foto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia

Problem za Trasovu bio to što su te regije sastavni deo Rusije pa ju je britanski ambasador brzo ispravio.

Incident je odstakao Lavrova da na konferenciji za medije ogorčeno promumlja da je ''razočaran'' njihovim sastankom i optuži britansku kolegicu za lošu pripremu.

Ova zaseda bila je simbolična za transformaciju Lavrova koji se u nekoliko godina iz urbanog majstora diplomatije koga su poštovali i neprijatelji pretvorio u napadačko oružje Kremlja.

Njegovo sve svadljivije ponašanje obezbedilo mu je nadimak Mr Njet (Gospodin Ne) koga su zapadni komentatori prvo dali Andreju Gromiku, sovjetskom ministru spoljnih poslova na vrhuncu hladnog rata.

Lavrov je na poziciji ministra spoljnih poslova od 2004. godine, ali nije poznato u kolikoj je meri deo uskog kruga Kremlja, javlja AFP.

Sergej Lavrov, Entoni Blinken
foto: EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

BBC u svojoj analizi ocenjuje da je, barem kada je reč o Ukrajini, iako utisak možda nije na prvi pogled takav, zapravo već duže vreme ostavljen po strani. U najnovijoj ukrajinsko-ruskoj krizi Lavrov se zalagao za dodatne diplomatske razgovore, ali Putin je odlučio da ga ignoriše.

Putinov šef propagande

Lavrov, u javnosti gorljiv branitelj ruske invazije na Ukrajinu, sada je pod sankcijama Zapada i zabranjeno mu je tamo da putuje.

Kada se u ponedeljak obratio na konferenciji o ljudskim pravima i razoružanju u Ženevi - putem videokonferencije zbog novouvedene zabrane putovanja - diplomate su znak protesta napustili dvoranu.

-Prisiljen sam da vam se obratim putem video linka, požalio se.

-Razlog zbog koga vam se ovako obraćam su nečuvene mere Evropske unije, koja je odbila da poštuje jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na kretanje, dodao je pre nego je počeo opširan verbalni napad na Ukrajinu i Zapad.

Još prošle nedelje Lavrov je razgovarao licem u lice sa američkim državnim sekretarom Endtonijem Blinkenom i francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Ivom Le Drianom kako bi diplomatiju održao živom.

Međutim, nakon što je Putin 24. februara započeo invaziju na Ukrajinu, ostaje nejasno hoće li se ikada opet susresti sa nekim od zapadnjačkih ministara spoljnih poslova ili otputovati u Evropu ili SAD.

EU je dan nakon invazije zamrznula Putinovu i Lavrovljevu imovinu u Europi i dodao njihova imena na listu sankcija, što je izrazito neuobičajen potez.

Velika Britanija i Sjedinjene Države slijedili su primer EU, a iz američkog ministarstva finansija Lavrova su opisali kao Putinovog ''šefa propagande'' koji je ''proširio lažnu priču da je Ukrajina agresor''.

Sergej Lavrov
foto: Profimedia / Mikhail Dzhaparidze / Sputnik

Čuvaj mi leđa

Međutim, nije uvek bilo tako. Lavrov je uživao poštovanje svih strana za svoj rad u UN-u tokom svoje desetogodišnje dužnosti ruskog ambasadora pri svetskoj organizaciji.

Iako su ga neki smatrali sitničavim, uspeo je da izgradi dobre odnose sa kolegama, posebno sa prethodnim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem prilikom sastavljanja iranskog nuklearnog dogovora 2015. godine.

Tokom maratonskih pregovora o Siriji u Ženevi 2016. u kojima je učestvovao i Keri, Lavrov je oduševio novinare nakon što je u sitne noćne sate u sobu za novinare doneo dve flaše votke.

Sergej Lavrov
foto: EPA / PAVEL GOLOVKIN / POOL

-Mi smo doneli votku, a za pice je zadužena američka delegacija, rekao je Lavrov, poznat po svojoj ljubavi prema viskiju i nekadašnji strastveni pušač.

Lavrov, koji uz engleski tečno govori, popularan je u Rusiji pa ne čudi da je bio na čelu liste vladajuće stranke na prošlogodišnjim izborima.

Pre tih izbora ruski istraživački portal istories objavio je kako je Lavrov navodno u vezi sa ženom visoko pozicioniranom u ruskom ministarstvu spoljnih poslova koju je obasipao poklonima poput automobila.

Bivši ruski ministar spoljnih poslova Andrej Kozirjev, koji je služio pod Borisom Jeljcinom 1990-ih, pokrenuo je kampanju u kojoj poziva ruske diplomate da daju ostavku u znak protesta protiv rata.

- Lavrov, koga su pravedno sankcionisali, bio mi je zamenik 90-ih godina. Nekada mi je čuvao leđa, a danas bih se pazio da mi u njih ne zabode nož, rekao je.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track