ONLAJN RAT: Britanski špijuni koristili aplikaciju za gej sastanke Grindr i druge društvene mreže da bi pratili Putinovu vojsku
Foto: Shutterstock

UKRAJINA

ONLAJN RAT: Britanski špijuni koristili aplikaciju za gej sastanke Grindr i druge društvene mreže da bi pratili Putinovu vojsku

Planeta -

Britanske obaveštajne službe pomogle su u praćenju ruske invazije na Ukrajinu praćenjem upotrebe društvenih mreža od strane vojnika – uključujući aplikaciju za gej sastanke Grindr.

Kako su se ruske snage mobilisale na granici sa Ukrajinom, britanski špijuni su postajali sve sigurniji da Vladimir Putin planira punu invaziju nakon što su prisluškivali poruke razmenjene na sajtovima kao što je VKontakte, skraćeno poznatim kao VK, što je ruski ekvivalent Fejsbuku.

Izvor je rekao Dejli mejlu da se tajne dele i na sajtovima za upoznavanje kao što je Grindr. Putin je zabranio homoseksualnu "propagandu“ 2013. godine, ali se aplikacija i dalje diskretno koristi, čak i u vojsci.

I"Ovi sajtovi su bili riznica za naše špijune, a posebno aplikacije za upoznavanje – vojnici i oni koji su učestvovali u vojnim naporima bili su posebno opušteni. To je značilo da smo bili veoma upoznati sa planovima i neizbežnošću invazije, sve do detalja kao što je kretanje zaliha krvi za ruske trupe", rekao je izvor.

Izvor je dodao da je količina – i kvalitet – obaveštajnih podataka podeljenih Ukrajincima veoma neobična.

"Dali smo im direktan pristup našim obaveštajnim podacima da im pomognemo najbolje što možemo, samo smo čuvali detalje koji su štitili izvore i neke od naših metoda“, dodao je izvor.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track