ODESA SE PRIPREMA ZA GRANATIRANJE: Posle dramatičnog upozorenja Zelenskog, ukrajinska luka čeka ruske vazdušne napade VIDEO
Foto: Chen Binjie / Xinhua News / Profimedia

ruska invazija

ODESA SE PRIPREMA ZA GRANATIRANJE: Posle dramatičnog upozorenja Zelenskog, ukrajinska luka čeka ruske vazdušne napade VIDEO

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da se ruske snage spremaju da granatiraju Odesu - istorijski lučki grad na obali Crnog mora.

Rusija je napredovala u južnoj Ukrajini, pregazivši grad Herson i granatirajući luku Marijupolj, ali je Odesa do sada uglavnom bila pošteđena.

U video obraćanju ukrajinski lider je rekao: "Spremaju se da bombarduju Odesu".

"Rusi su uvek dolazili u Odesu. U Odesi su uvek osećali samo toplinu. Samo iskrenost. I šta sad? Bombe protiv Odese? Artiljerija protiv Odese? Rakete protiv Odese? To će biti ratni zločin. To će biti istorijski zločin", rekao je Zelenski.

Skoro milion ljudi živi u Odesi, kosmopolitskoj luci na južnoj obali Ukrajine, gde se govore i ukrajinski i ruski jezik i gde živi i bugarska i jevrejska manjina.

Analitičari su ranije rekli da bi zauzimanje Odese bila ogromna strateška pobeda i da bi Rusiji omogućilo da ekonomski pritisne Ukrajinu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track