DETALJI RAZGOVORA PUTINA I MAKRONA Ruski lider potvrdio da kontroliše Černobilj, pa progovorio o radijaciji
Foto: EPA

oglasio se kremlj

DETALJI RAZGOVORA PUTINA I MAKRONA Ruski lider potvrdio da kontroliše Černobilj, pa progovorio o radijaciji

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da nije protiv sastanka u formatu Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA)-Ruska Federacija (RF)-Ukrajina, saopštio je Kremlj.

Međutim, kako je preneo Kremlj, Putin ne želi da do sastanka dođe u Černobilju, već putem video konferencije ili u nekoj trećoj zemlji.

- Putin je obavestio Makrona o stanju u pregovorima Rusije i Ukrajine i izrazio spremnost za nastavak dijaloga, saopštio je Kremlj.

Nuklearna elektrana Zaporožje radi normalno, radioaktivna pozadina je normalna, rekao je Putin tokom razgovora. Fizička i nuklearna sigurnost postrojenja je dobro zaštićena, dodao je Kremlj.

Putin je rekao da oružane snage Ruske Federacije kontrolišu nuklearnu elektranu u Černobilju.

- Ovo se radi kako bi se isključila mogućnost provokacija koje organizuju ukrajinski neonacisti ili teroristi, dodao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da Kijev i dalje ne ispunjava dogovore o humanitarnom pitanju.

- Uprkos 'režimu tišine' za izlazak civila iz Mariupolja i Volnovahe, ukrajinski nacionalisti nisu dozvolili evakuaciju, rekao je Putin, dok su prethodno ukrajinski zvaničnici naveli da do evakuacije nije došlo jer ruska strana navodno nije ispoštovala prekid vatre.

Makron je pozvan da "aktivno radi sa kijevskim vlastima" u cilju poštovanja normi međunarodnog humanitarnog prava. Ruska strana je izrazila spremnost da nastavi dijalog sa ukrajinskom stranom, uz bezuslovno ispunjenje ruskih zahteva. Ovo je bio četvrti telefonski razgovor Putina i Makrona u poslednjih 10 dana.

Putin je prethodno razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdogan, kojem je naveo pod kojim uslovima će zaustaviti dalji prodor ruske vojske.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track