VEĆINA AMERA SMATRA DA JE BAJDEN POMOGAO PUTINU: Anketa pokazuje da je katastrofalan potez predsenika SAD ohrabrio ruskog kolegu
Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT, Twitter

bruka

VEĆINA AMERA SMATRA DA JE BAJDEN POMOGAO PUTINU: Anketa pokazuje da je katastrofalan potez predsenika SAD ohrabrio ruskog kolegu

Planeta -

Pedeset šest odsto Amerikanaca krivi katastrofalnu evakuaciju Amerike iz Avganistana za invaziju Rusije na Ukrajinu, za koju mnogi strahuju da bi mogla da se pretvori u upotrebu nuklearnog oružja, pokazala je anketa I&I/TIPP od ponedeljka.

Od 56 odsto onih koji veruju da je Putinova invazija povezana sa Bajdenovom smrtonosnom evakuacijom iz Avganistana, 30 odsto ispitanika kaže da se „potpuno” slaže, a 26 odsto kaže da se „donekle” slaže sa uzročno-posledičnom uzročnom vezom. Samo 32 posto se ne slaže.

Pored toga, 78 odsto ispitanika se slaže sa izjavom da će se „situacija u Ukrajini razviti u veći regionalni sukob koji bi mogao da dovede do uključivanja američke vojske“. Samo 14 odsto se protivilo ovoj izjavi. Oni koji su „nesigurni“ čine 9 odsto ispitanika.

Više od 70 odsto republikanaca, demokrata i nezavisnih se slaže da bi američke političke elite mogle da rasporede Amerikance srednje klase da brane granice Ukrajine.

Kada su ispitanici upitani da li će Putin upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine, 56 odsto je reklo da je „verovatno“ da hoće; od njih, dvadeset jedan odsto je reklo da je to „veoma verovatno“, dok je 35 procenata reklo „donekle verovatno“. Trideset jedan odsto je reklo „uopšte nije verovatno“.

Anketa je usledila nakon Bajdenove evakuacije iz Avganistana 2021. godine, koja je Amerikance zatekla iza neprijateljskih linija i u kojoj je stradalo 13 američkih vojnika. Bajden je rekao da njegovo haotično povlačenje iz Avganistana ima za cilj da okonča 20-godišnji sukob tamo. Ali izgleda da je evakuacija samo ohrabrila Putina, koji koristi prednost Bajdenovog rata protiv američke energetske nezavisnosti.

Kao rezultat toga, cena gasa po galonu (3,7 litara) dostigla je više od 4,00 dolara usred inflatornih pritisaka.

Anketa je sprovedena onlajn od 2. do 4. marta sa 1.318 odraslih ispitanika. Margina greške ankete je +/- 2,8 procentnih poena.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track