DONALD TRAMP ŠOKIRAO IZJAVOM: Na naše avione nalepimo kinesku zastavu i bombardujmo Rusiju! Oni će da se svađaju, mi ćemo gledati
Foto: EPA

Novi biseri BIVŠEG ŠEFA BELE KUĆE

DONALD TRAMP ŠOKIRAO IZJAVOM: Na naše avione nalepimo kinesku zastavu i bombardujmo Rusiju! Oni će da se svađaju, mi ćemo gledati

Planeta -

Tokom govora glavnim republikanskim donatorima u Nju Orleansu, bivši predsednik SAD Donald Tramp ponovo je šokirao svojima izjavama.

On ima svoj pogled na ratnu strategiju i učešće SAD u sukobu Rusije i Ukrajine.

"Naši vojni avioni F-22 bi mogli da budu prekriveni kineskim zastavama i da bombarduju Rusiju. Onda bismo rekli da je to uradila Kina, a ne mi. Oni će početi da se svađaju jedni sa drugima, a mi ćemo sedeti i gledati", rekao je Tramp, a navodi se u audio snimku, koji je objavio reporter Vašhington Posta

Publika se smejala, preneo je list.

Ali iako je to možda bila samo šala, eminentni stručnjaci upozoravaju da bi to bilo ozbiljno kršenje međunarodnog prava.

„Zabranjena je upotreba zastave druge zemlje koja uopšte nije uključena u sukob“, rekla je za Vašington post Laurie R. Blank, profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Emori.

Drugi stručnjaci takođe kažu da je ideja koju je Tramp predložio neprikladna, ali i glupa.

„Možda bi to na trenutak izazvalo zabunu među ruskim snagama, ali nakon pregleda video snimaka, brzo bismo otkrili čiji su avioni“, rekao je drugi pravni stručnjak, Vilijam C. Banks sa Univerziteta u Sirakuzi. Roza Bruks sa Univerziteta Džordžtaun, međutim, upozorila je da bi se u nekim okolnostima takav čin mogao opisati i kao ratni zločin.

Američki republikanci se udaljavaju od Trampovog entuzijazma za Putina

U međuvremenu, bivši potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da u Republikanskoj stranci nema mesta za one koji se izvinjavaju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, misleći na Trampa, koji je hvalio Putina kao genija prilikom izbijanja rata u Ukrajini.

Tramp hvali „genijalan” potez „šarmantnog” Putina, koji voli svoju domovinu Posle prvobitnih suzdržanih reakcija, republikanci se polako budi da ne bi morali da traže krivca za rat u Ukrajini. Foks njuz, gde su neki lideri otvoreno navijali za Putina i Rusiju, takođe je okrenuo ploču.

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo više ne ponavlja Putinovu uvodnu pohvalu, Tramp ide iz krajnosti u krajnost i na kraju je sugerisao da bi se mogao izazvati veliki rat između Rusije i Kine da bi se sklopio mir.

Kurir.rs/24ur

Bonus video:

00:13

Ukrajinska kriza: Katastrofalan požar u Žitomiru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track