01:49

Evo kakva je bila situacija u Ukrajini posle pregovora

Dve nedelje OPERACIJE

14. DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU! Amerika definitivno ne šalje borbene avione u Ukrajinu! SAD pojačale PVO u Poljskoj

Planeta -

Ruska vojna invazija ušla je u 14 dan. Pred vratima Kijeva skuplja se sve više vojske.

01.16 MMF - Paket od 1,4 milijarde dolara za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) sopštio je da je izvršni odbor MMF po hitnom postupku odobrio paket u vrednosti od 1,4 milijarde dolara za Ukrajinu.

Paket je neophodan "kako bi se pomoglo podmirenje hitnih potreba za potrošnjom i ublažile "ekonomske posledice ruske vojne invazije".

Iz MMF je saopšteno da su ukrajinske vlasti otkazale postojeći stend-baj aranžman sa Fondom i da će se raditi na osmišljavanju odgovarajućeg ekonomskog programa s fokusom na rehabilitaciju i privredni rast, ali tek kada se stvore uslovi za to, prenosi Rojters.

23.52 Putin sazvao sastanak sa članovima Vlade Ruske Federacije

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin održaće sutra video-sastanak sa članovima Vlade.

Ključna tema sastanka vrha države biće mere za ublažavanje posledica međunarodnih sankcija po nacionalnu ekonomiju Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja, prenosi TASS.

Vršilac dužnosti ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan podneće "izveštaj o smeštaju izbeglica iz istočne Ukrajine u Rusiji", a na dnevnom redu sastanka biće i razmatranje "niza aktuelnih pitanja", dodaje se u saopštenju.

23.07 SAD odlučile: Ništa od slanja borbenih aviona u Ukrajinu

Američke vlasti defitivno odbijaju ponudu Poljske o isporuci Ukrajini aviona MIG-29, saopštio je večeras Pentagon.

Poljske vlasti saopštile su da su spremne da hitno i besplatno premeste svoje avione MIG-29 u bazu u Ramštajnu u Nemačkoj i stave ih na raspolaganje administraciji SAD.

Ukrajina se nadala da bi kao pomoć u borbi protiv Rusije mogla da dobije borbene avione ruske proizvodnje, ukupno 70, koje imaju neke članice NATO, konkretno od Poljske 28 aviona MIG-29 a takodje avione istog tipa i avione SU-25 od Bugarske i Slovačke.

Kremlj je upozorio da bi to moglo da stvori "potencijalno opasan scenario".

"Obaveštajne službe veruju da bi prebacivanje (aviona MiG-29) u Ukrajinu moglo da se protumači kao preokret u konfliktu i dovelo do velike ruske reakcije čime bi se povećali izgledi vojne eskalacije sa NATO-om", izjavio je portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi).

22.42 Ukrajina: Civili bez sankcija za ubijanje ruskih vojnikaStupio je na snagu zakon o pravu ukrajinskih civila da ubijaju ruske vojnike i važiće dok traje ratno stanje. Za ubijanje ruskih vojnika neće biti posledica i može se koristiti lično vatreno oružje.

20.57 SAD prebacile dve protivvazdušne baterije Patriot u Poljsku

SAD su rasporedile još dve protivvazdušne baterije Patriot u Poljskoj, u skladu sa posvećenošću odbrani teritorije zemalja NATO-a, saopštio je večeras Pentagon.

PVO, sistem Patriot, Patriot, antiraketni sistem Patriot
foto: EPA / Atef Safadi

Te protivvazdušne baterije, stacionirane u Nemačkoj, premeštene su "na zahtev" poljske vlade, izjavio je neimenovani zvaničnik američkog ministartva odbrane.

"Dve baterije Patriot su prebačene u Poljsku. Nećemo reći tačno gde, već da su u toj zemlji i da su funkcionalne", rekao je taj zvaničnik i dodao da je to rasporedjivanje sprovedeno preventivno u slučaju moguće pretnje.

20.46 Nove sankcije EU Rusima i Belorusiji

Evropska unija je danas odlučila da pooštri sankcije Rusiji i Belorusiji posle ruske invazije na Ukrajinu, tako što je na crnu listu stavila 160 Rusa i uvela dodatne sankcije koje ciljaju beloruske finansije, saopštila je Evropska komisija.

Na crnom spisku se nalaze 14 oligarha i preduzetnika uključenih u ključne sektore ruske privrede i članova njihovih porodica, kao i 146 članova gornjeg doma ruskog parlamenta - Saveta Federacije. Njima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta im je imovina.

Crna lista EU, ustanovljena 2014. godine kada je Rusija priprojila crnomorsko poluostrvo Krim, sada uključuje ukupno 862 osobe i 53 entiteta.

Takodje je odlučeno da tri beloruske banke budu isključene iz medjunarodnog sistema Svift (Swift), platforme koja omogućava operacije kao što su tranzit naloga za plaćanje i naloga za transfer sredstava izmedju banaka.

EU je odlučila i da zabrani sve transakcije u vezi sa imovinom beloruske centralne banke, u pokušaju izolacije te institucije kako bi joj bio smanjen manevarski prostor.

20.40 Rusija: Ukrajna sprema provokaciju hemijskim oružjem

Ukrajinski ekstremisti su u noći 9. marta doneli oko 80 tona amonijaka u selo Zoločiv severozapadno od Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Stanovnici koji su odatle izašli kažu da ih nacionalisti uče kako da pravilno postupe u slučaju hemijskog napada.

To može ukazivati na pripremu provokacije upotrebom toksičnih supstanci za optuživanje Ruske Federacije za navodnu upotrebu hemijskog oružja, napominje Ministarstvo.

20.34 Snimak akcije ruske avijacije u Žitomiru

20.00 Ipak ima regruta u ruskim jedinicama u Ukrajini: Naložena istraga i njihovo hitno povlačenje iz borbenih dejstava!

19.58 Pesimistička procena Pentagona: Ukrajinu čekaju crni dani!

19.39 Ukrajina: U bombardovanju bolnice u Marijuopolju 17 povređenih

Najmanje 17 odraslih povredjeno je danas u ruskom bombardovanju pedijatrijske bolnice u Marijupolju, luci na jugoistoku Ukrajine, izjavio je ukrajinski regionalni zvaničnik Pavlo Kirilenko.

"Potvrdjeno je da je medju bolničkim osobljem 17 povređenih", rekao je on ukrajinskoj televiziji.

Kirilenko je dodao medju povredjenima nema dece i da nema stradalih.

Ruske snage su 24. februara ujutro počele invaziju na Ukrajinu.

19.00 Putin informisao Šolca o opcijama "zaštite Donbasa"

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavestio je danas nemačkog kancelara Olafa Šolca o opcijama političko-diplomatskih napora "za zaštitu Donbasa", saopštio je Kremlj.

"U kontekstu razvoja situacije oko vojne operacije za zaštitu Donbasa ramotrene su opcije političko-diplomatskih napora, uključujući i rezultate treće runde pregovora ruske delegacije sa predstavnicima vlasti u Kijevu", saopštio je Kremlj.

Navodi se da je, pored toga, posebna pažnja posvećena ;humanitarnim aspektima situacije u Ukrajini.

Saopšteno je i da je predsedik Rusije informisao Šolca o organizovanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila u rejonima ratnih dejstava.

18.45 Zapadni zvaničnici: Ozbiljno smo zabrinuti da bi Putin mogao da upotrebi hemijsko oružje u Kijevu

Zapadni zvaničnici su upozorili da su ozbiljno zabrinuti da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da naredi upotrebu hemijskog oružja u ukrajinskoj prestonici.

U proceni se kaže da bi Putin „mogao da pokrene izuzetno užasan napad na Kijev“, prenosi Skaj Njuz.

Govoreći na brifingu za štampu, jedan zvaničnik je rekao: „„Mislim da imamo dobar razlog da budemo zabrinuti zbog moguće upotrebe nekonvencionalnog oružja, delom zbog onoga što smo videli na drugim mestima. (...) Na primer, ono što smo videli u Siriji“.

„To je ozbiljna zabrinutost za nas“, dodao je on.

Zvaničnici su takođe rekli da postoji nada da će Kina tražiti da se prekine nasilje, ali da je Zapad razočaran „što Peking do sada nije bio jasniji u pogledu neprihvatljivosti neopravdane invazije”.

16.40 - Zelenski: Rusi gađali porodilište u Marijupolju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je dramatičan video snimak na Tviteru na kojem se vide posledice, kako navodi, napada ruskih trupa na porodilište u Marijupolju.

16.27 - Moskva: Odobren 1. korak ka nacionalizaciji imovine stranik kompanija

Jedinstvena Rusija je objavila na Telegramu da je Komisija za zakonodavne aktivnosti podržala predlog zakona kojim se dozvoljava da se firme u kojima stranci iz "neprijateljskih država" imaju iznad 25 posto vlasničkog udela stave pod eksternu upravu, kako bi se sprečio bankrot i sačuvala radna mesta, prenosi britanska agencija.

15.55 - Mekdonals: zatvaranje restorana u Rusijiće koštati 50 miliona mesečno

Mekdonalds je danas saopšio da će njegovo privremeno zatvaranje 847 resorana u Rusiji koštati ovaj lanac oko 50 miliona dolara mesečno.

Kompanija je juče saopšila da će privremeno zatvoriti sve svoje restorane u Rusiji, uključujući i svoju kultnu lokaciju na Puškinovom trgu.

15.22 - Trudo obećao Zelenskom kamere za dronove za nadzor

Kanadski premijer Džastin Trudo danas je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i najavio pošiljku specijalizovane vojne opreme - kamere za dronove kojima se nadgleda ruska vojska.

15.12 - Kuleba: Rusi granatiraju Marijupolj, 400.000 stanovnika su taoci

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da drži 400.000 stanovnika Marijupolja kao taoce granatirajući taj lučki grad na jugu Ukrajine.

"Rusija i dalje drži kao taoce preko 400.000 ljudi u Marijupolju, blokira humanitarnu pomoć i evakuaciju. Nastavlja se neselektivno granatiranje", napisao je Kuleba na Tviteru.

14.50 - IAEA: Prekid struje nema kritičnog uticaja na bezbednost u Černobilju

Nedostatak struje u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini nema kritičan uticaj na bezbednost, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

14.40 - Borelj: Nove sankcije ruskim zvaničnicima i oligarsima

EU dogovorila je danas novi krug sankcija protiv ruskih zvaničnika, oligarha i članova njihovih porodica koji su uključeni u agresiju protiv Ukrajine, potvrdio je danas na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj.

Borelj je naveo da je novi krug sankcija usmeren protiv 160 pojedinaca. Nove sankcije uključuju i mere protiv ruskog pomorskog sektora, odnosno izvoz pomorske navigacione tehnologije u Rusiju, kao isključivanje tri beloruske banake iz sistema SWIFT, odnosno kripto-valute, istakao je Borelj.

14.20 - Moravjecki: Poljska ponuda borbenih aviona Ulrajini ostaje, ali...

Poljska, MIG-29
foto: EPA / Jacek Turczyk

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki ponovio je danas da je Poljska i dalje spremna da Ukrajini preko NATO-a na raspolaganje stavi borbene avione MiG-29 uprkos upozorenju Kremlja da bi to moglo stvoriti "potencijalno opasan scenario".

Međutim, dodao je da je to "veoma ozbilja odluka" koju treba da donesu sve članice NATO jer može uticati na širu bezbednost. Moravjecki je izjavio da je odluka o dostavljanju borbenih aviona MiG-29 sada u rukama NATO i SAD.

"Poljska ne učestvuje u ovom ratu i NATO nije u ovom ratu. Takva ozbiljna odluka kao što je davanje aviona mora biti jednoglasna i nedvosmisleno doneta od strane cele Severnoatlantske alijanse", rekao je on u Beču.

13.10 - Moskva: SAD vode ekonomski rat protiv nas, slede mere

Portaparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da SAD vode "ekonomski rat" protiv Rusije.

"SAD su proglasile ekonomski rat Rusiji i one vode taj rat", rekao je Peskov novinarima.

On je kazao da će vlasti Rusije za "nekoliko sati" utvrditi spisak sirovina za koje će biti zabranjen izvoz i uvoz u Rusiju kao odgovor na sankcije koje su joj uvele mnoge zemlje. Na pitanje novinara koje će se sirovine naći na spisku, Peskov je samo rekao da će to utvrditi Vlada.

On nije želeo da odgovori koje će grane biti pogodjene kontrasankcijama.

"Mi smo govorili da će biti uvedene kontrasankcije. I ti najrazličitiji spiskovi osmišljavani su i razrađivani još ranije", kazao je Peskov.

Kremlj, Vladimir Putin
foto: EPA / ANDREY GORSHKOV / KREMLIN

12.20 - Ukrenergo: Černobilj bez struje, radioaktvne čestice bi mogle da završe u vazduju

"Zbog vojnih aktivnosti ruskih okupatora, nuklearna elektrana u Černobilj je potpuno isključena iz električne mreže. Nuklearna elektrana je bez struje. Vojne akcije su u toku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja dostribucije struje. I grad Slavutič je ostao bez struje", navodi se u saopštenju Ukrenerga.

S Obzirom da je Černobilj ostao bez električne energije, to bi moglo da onemogući hlađenje potrošenog nuklearnog goriva i zbog toga postoji rizik da bi radioaktivne čestice mogle da završite u vazduhu, objavio je Ukrenergo.

Černobilj, nuklearka
foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

12.11 14.500 stranih boraca stiglo u Ukrajinu

Prema podacima ukrajinske vojske, oko 14.500 ljudi došlo je poslednjih dana u Ukrajinu da se bori protiv ruskih snaga. Među njima je 12.000 Ukrajinaca koji žive u inostranstvu.

Vlada u Kijevu očekuje mnogo više stranaca koji bi mogli da formiraju t. i. međunarodne legije, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

11.44 Fon der Lajen: Imamo dovoljno gasa za ovu zimu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je EU kupila dovoljno tečnog prirodnog gasa da bi ostala nezavisna od ruskog gasa do kraja zime. Za nemačku televiziju ARD, ona je naglasila da su sankcije Rusiji osmišljene da nanesu maksimalnu štetu Rusiji i najmanju moguću štetu zapadnim ekonomijama.

11.42 Zaharova: Rusija kontroliše dve nuklearke Černobilj i Zaporožje

10.07 Broj čečenskih dobrovoljaca za rat u Ukrajinu raste

Broj dobrovoljaca iz Čečenije koji su spremni da odu u Ukrajinu kreće se u desetinama hiljada, prenosi Kadirov

10.01 Eksplozije sve bliže centru Kijeva

Reporterka RTV Slovenija Karmen Švegl iz Kijeva izjavila je za Radio Sloveniju da „i poslednji civili napuštaju grad, otišlo je mnogo novinara“.

Kako je prenela, sukobi se sada približavaju samom centru prestonice.

„Ako su eksplozije pre nekoliko dana zvučale kao grmljavina, sada su prave eksplozije, što znači da su mnogo bliže. Najveći sukobi se vode na severu i zapadu grada.

8.12 SAD su odbile ponudu Poljske da predaji MiG-29

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je u utorak da ponuda Poljske da preda avione MiG-29 Sjedinjenim Državama na upotrebu ukrajinskoj vojsci nije prihvatljiva.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je u utorak da ideja o stavljanju aviona na raspolaganje Sjedinjenim Državama da lete u vazdušnom prostoru gde ruske snage napadaju Ukrajinu predstavlja ozbiljnu zabrinutost za celu alijansu.

Varšava je više puta odbijala mogućnost da svoje vojne avione pošalje direktno u susednu Ukrajinu.

8.11 Nastavlja se evakuacija civila iz Marijupolja

8.07 - Američki obaveštajci: Rusija je u velikoj meri potcenila otpor Ukrajine

Rusija je ozbiljno potcenila snagu otpora Ukrajine napadu, koji sada ima hiljade mrtvih vojnika, rekli su u utorak obaveštajni zvaničnici Kongresa, prisustvujući saslušanju u Komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD..

Rusko napredovanje je zaustavljeno ili usporeno nasilnim otporom Ukrajinaca. Američki obaveštajni zvaničnici veruju da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučan da ide napred bez obzira na ruske žrtve, sankcije i izolaciju u svetu. Oni su takođe obećali da će podržati ukrajinski otpor čak i ako Rusija pobedi u ratu u Ukrajini.

Direktor Odbrambene obaveštajne agencije Dia general Skot Berijer rekao je da je Rusija do sada izgubila između 2.000 i 4.000 vojnika u ratu u Ukrajini. Berije nije mogao da odgovori na pitanje koliko još dana Kijev može da izdrži opsadu ruske vojske pre nego što ostane bez zaliha za opstanak stanovništva. On je, međutim, procenio da bi za desetak dana moglo da postane veoma teško

7.50 Uništena još jedna ruska vojna kolona kod Černigoja

Jedan tenk T-80BMV je naputen nekoliko kamiona uništeno i ostavljeno jedno PVO vozilo tipa Osa u blizini Černigoja. Kako je saopštila ukrajinska vojska napad je izvela jedna teritorijalna jednica

7.36 Primirje zbog evakuacije

Ruska vojska rano jutros u sedam sati po moskovskom vremenu ponovo je uspostavila primirije da bi civili iz opkoljenih gradova utvrđenim rutama mogli da budu evakuisani.

Kurir.rs/A.M./A.P./R.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track