CRNA PROCENA PENTAGONA O STANJU U UKRAJINI: Putina pritiskaju sankcije i vojni porazi! Evo koji potez bi mogao da povuče!
Foto: Shutterstock, Profimedia, AP

glas amerike

CRNA PROCENA PENTAGONA O STANJU U UKRAJINI: Putina pritiskaju sankcije i vojni porazi! Evo koji potez bi mogao da povuče!

Planeta -

Ruski vojni porazi u Ukrajini, u kombinaciji sa ekonomskim sankcijama, mogli bi da navedu ruskog predsednika Vladimira Putina da primeni još žešću silu u ratu, saopštile su američke obaveštajne službe, preneo je danas Glas Amerike.

Obaveštajci su pred Kongresom, govoreći o godišnjem izveštaju o proceni globalnih pretnji, upozorili na to da će sve više ukrajinskih gradova biti u jako teškoj situaciji, uprkos žestokom otporu ukrajinske vojske.

Kijev bi mogao da ostane bez hrane i vode u roku od deset dana.

"Sledi nekoliko teških nedelja", rekao je direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Berns i dodao da je Putin "odlučio da dominira i kontroliše Ukrajinu i da oblikuje njeno opredeljenje".

Obaveštajci SAD su, poput predstavnika Pentagona, zaključili da frustracija Putina raste jer nije osvojio Kijev u roku od dva dana, kao što je očekivao.

Umesto toga, procenjuje se da je poginulo izmedju 2.000 i 4.000 ruskih vojnika, navodi VoA.

Iako su rusku invaziju ocenili kao punu propusta i nazadovanja, američki obaveštajci kažu da bi bila greška Putina označiti "kao ludog".

"Mislim da je njegov pogled na svet izolovan u odnosu na ostale. Ali, to ga ne čini ludim, već izuzetno teškim za razgovore, jer njegovi stavovi vremenom postaju sve tvrdji, a krug najbližih saradnika sve uži", smatra direktor CIA-e.

Obaveštajne službe SAD su upozorile i na tesne veze Rusije i Kine i obostranu korist od zajedničkog suprotstavljanja Zapadu. Ali, isto tako smatraju da strpljenje Pekinga ima granice.

"Mislim da je predsednik Si Djinping malo uznemiren onim što se dešava u Ukrajini. Verujem da ih uznemirava potencijalno urušavanje reputacije zbog bliskosti sa Putinom, kao i uticaj na globalnu ekonomiju. Uznemirava ih i to što je Putin učinio da se Amerikanci i Evropljani dodatno zbliže", zaključio je Berns.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track