BRITANCI TVRDE DA SU RUSI PRIZNALI: U Ukrajini korišćeno termobarično naoružanje VIDEO
Foto: Tviter/Britansko ministarstvo odbrane

opaska

BRITANCI TVRDE DA SU RUSI PRIZNALI: U Ukrajini korišćeno termobarično naoružanje VIDEO

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije priznalo je upotrebu sistema TOS-1A, koji koristi termobarične rakete, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Britanci su objavili i snimak o tom razornom oružju.

Vakumska bomba ili termobarično oružje, takođe nazvana aerosolna bomba, sastoji se od rezervoara za gorivo i dva eksplozivna punjenja. Može se koristiti na dva načina - ili tako što će se baciti iz aviona kao bomba ili ispaliti kao granata ili raketa, pisao je Bi-Bi-Si.

Ovo oružje funkcioniše tako što se prilikom prve detonacije otvara rezervoar za gorivo i raspršuje gorivo kao oblak koji može da prodre u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren.

Drugo punjenje ga zatim detonira i proizvodi ogromnu vatrenu loptu. Detonacija usisava kiseonik iz okolnog vazduha da bi proizvela eksploziju ekstremno visoke temperature, koja onda obično proizvodi talas eksplozije znatno dužeg trajanja od detonacije konvencionalnih bombi. Eksplozija vakuum bombe u stanju je da zahvaćena tela žrtava pretvori u paru, napisao je Rojters.

Podsetimo, Ukrajina je optužila Rusiju da je šestog dana invazije na ukrajinsko tlo upotrebila termobarično oružje, poznato i kao vakuum bomba.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track