OŽIVELE SPEKULACIJE O PUTINOVOM ZDRAVLJU Strane medije posebno intrigira hod predsednika Rusije, evo šta kažu britanski stručnjaci
Foto: EPA/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN

provereno

OŽIVELE SPEKULACIJE O PUTINOVOM ZDRAVLJU Strane medije posebno intrigira hod predsednika Rusije, evo šta kažu britanski stručnjaci

Planeta -

Ponašanje, zdravlje i izgled ruskog predsednika Vladimira Putina poslednjih dana su uveliko analizirani u stranim medijima. Pita se mišljenje lekara da li ruski lider možda boluje od Parkinsonove bolesti, a Telegraf navodi da se gomilaju činjenice koje ukazuju da njegovo zdravlje nije dobro. Oni procenjuju da niz faktora ukazuje na to koliko šokantna odluka o napadu na Ukrajinu može biti zdravstvene prirode.

Ali sve ovo su spekulacije o staklenim nogama jer nema konkretnih dokaza o bolesti. Između ostalog, komentariše se da su lice i vrat ruskog predsednika prilično otečeni, što može biti posledica upotrebe steroida. Steroidi su hormoni stresa koji stimulišu agresiju, ali ipak ne mogu nekoga drastično da promene. Mnogo se raspravljalo o Putinovom ogromnom stolu i ekstremnim merama socijalnog distanciranja. Kada su se sastali sa Putinom u Moskvi, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc morali su da sede na drugoj strani belog stola dugog šest metara. Tako veliki oprez se preduzima ako osoba ima smetnje imuniteta ili boluje od neke teže bolesti.

Godine 2020. Valerij Solovej, bivši istoričar Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, tvrdio je da sumnja da Putin boluje od Parkinsonove bolesti i raka. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tada odbacio Solovejeve tvrdnje kao potpunu besmislicu. Najtingejl je kasnije dao ostavku na Institut i kasnije je uhapšen tokom protesta opozicije u Moskvi.

Pre nekoliko godina, tim neurologa iz Portugala, Italije i Holandije istraživao je Putinovo hodanje i čudno držanje desne ruke. Sumnjali su da mu je leva ruka normalno ljuljala dok je hodao, a desna ukočeno stajala uz telo.

„Prva stvar koja pada na pamet je Parkinsonova bolest zbog asimetričnih pokreta ruku“, rekao je Bastijan Blum, specijalista za neurološke poremećaje pokreta, na čelu sa profesorom neurologije sa Univerziteta u Holandiji.

Pored Parkinsonove bolesti, neki su smatrali da je neobičan hod Vladimira Putina posledica moždanog udara ili paralize. Naučnici su analizirali brojne snimke ruskih zvaničnika, međutim, iako su asimetrični pokreti ruku jedan od ranih pokazatelja bolesti, lekari nisu uspeli da uoče druge simptome, poput loše koordinacije. A Putinove aktivnosti poput džudoa i plivanja nisu u skladu sa tom dijagnozom.

Tragajući za mogućim objašnjenjima, naučni tim je primetio da su i neki drugi visoki ruski zvaničnici, poput Dmitrija Medvedeva, i dva bivša ministra odbrane Anatolija Serdjukova i Sergeja Ivanova, kao i vojni oficir Anatolij Sidorov, hodali slično.

Tada su shvatili da iza takvog poteza stoje drugi razlozi osim zdravlja.

U studiji koju je objavio British Medical Journal zaključeno je da je hod Vladimira Putina, u kojem desnu ruku drži gotovo nepomično, rezultat intenzivne obuke tajne službe ruskog KGB-a, a ne simptom Parkinsonove bolesti.

Agenti manje mašu desnom rukom dok hodaju, što je povezano sa obukom o oružju koju su prošli u KGB-u.

„Verujemo da ovaj novi obrazac hoda, koji smo nazvali 'revolverski hod' ili 'streličarski hod', može proizaći iz prilagođavanja ponašanja , zaključili su.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja