LIDERI EU SA SAMITA U VERSAJU: Moskva da prekine vojnu akciju! Sa Ukrajinom pojačano partnerstvo, ali ne i članstvo u Uniji
Foto: EPA

poruke

LIDERI EU SA SAMITA U VERSAJU: Moskva da prekine vojnu akciju! Sa Ukrajinom pojačano partnerstvo, ali ne i članstvo u Uniji

Planeta -

Lideri EU uputili su samita u Versaju zahtev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine.

Ovom prilikom su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje. Poručuju da su spremi da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć Kijevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.

Kijev, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Printscreen/Twitter

- Rusija i njen saučesnik Belorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju - stoji u zajedničkom saopštenju lidera EU.

Dodaje se da će lideri EU nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć "u obnovi demokratske Ukrajine" kada prestane ruski napad.

No, iako su lideri EU saopštili da će biti "pojačano partnerstvo" sa Ukrajinom kao podrška njenom evropskom putu", oni nisu prihvatili molbu Kijeva da Ukrajini po hitnom postupku budu otvorena vrata članstva u Uniji, u znak podrške zbog ruske invazije.

U saopštenju koje su izdali šefovi država ili vlada EU tokom samita u francuskom Versaju, podvlači se da "Ukrajina pripada evropskoj porodici" i navodi da će Unija dati dodatnih 500 miliona evra za vojnu i drugu pomoć toj zemlji, uz napomenu da Evropska komisija prouči i iznese mišljenje o molbi Ukrajine, kao i Gruzije i Moldavije, za članstvo u Uniji.

Vođe EU su osudili "rusku neizazvanu i neopravdanu vojnu agresiju protiv Ukrajine", navodeći da su time "grubo pogaženi međunarodno pravo i načela Povelje UN i podriveni evropska i svetska bezbednost i stabilnost".

Versaj, lideri EU
foto: EPA

Zahtev Kijeva za članstvo u EU podržale su baltičke i neke zemlje na istoku EU, ali Francuska, Nemačka, Holandija, Danska, Belgija i još neke članice Unije smatrale su da je to ne samo nemoguće učiniti zbog činjenice da je Ukrajina u ratu, već i zbog toga što je nemoguće prekršiti odredbe EU o prijemu novih članica.

Te odredbe podrazumevaju ispunjavanje veoma zahtevnih uslova u vezi sa vladavinom prava, funkcionalnom demokratijom i tržišnom privredom, i svakako posle godina pregovora.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je na samitu u Versaju da ne veruje da može biti pokrenut postupak pregovora o članstvu sa zemljom koja je u ratu, ali je naveo i da bi "bilo nepošteno zatvoriti vrata i reći nikad".

Francuski dnevnik Mond u izveštaju iz Versaja navodi izvore iz Jelisejske palate, koji su predočili da se "za jedan vikend ne može doneti odluka o prijemu zemlje koja ima 41 milion stanovnika i koja je u ratu".

"Štaviše", ukazao je zvaničnik Jelisejske palate, "pokretanje postupka o članstvu u EU nikako neće zaustaviti rat" u toj zemlji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track