BAJDEN UDARA NOVE MERE PROTIV RUSIJE: Ukida se dosadašnji status Moskve u trgovini sa SAD a evo šta to znači u praksi!
Foto: AP / Andrew Harnik

nove tarife

BAJDEN UDARA NOVE MERE PROTIV RUSIJE: Ukida se dosadašnji status Moskve u trgovini sa SAD a evo šta to znači u praksi!

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden ponovio je danas da je Amerika dočekati ukrajinske izbeglice „raširenih ruku“ i obećao da će pružiti dodatnu podršku napadnutoj zemlji.

Bajden je ponovio stav koji je Kamala Haris iznela u u Rumuniji, da su SAD spremne da brane "svaki pedalj teritorije NATO punom snagom ujedinjenog bezbednosnog saveza".

"Nećemo voditi rat protiv Rusije i Ukrajine“, rekao je on. "Direktna konfrontacija sa Rusojom je zapravo Treći svetski rat, nešto što moramo da pokušamo da sprečimo" rekao je Bajden.

Bajden je takođe najavio da SAD Rusiji nameravaju da ukinu "status najprivilegovanije zemlje“ u koordinaciji sa saveznicima.

Ukidanje trajnih povlašćenih trgovinskih odnosa sa Rusijom ovoj zemlji će se otežati poslovanje sa Sjedinjenim Državama“. On je rekao da SAD "preduzimaju prve korake" da zabrane uvoz ruske votke, morskih plodova i dijamanata.

Ukidanje Rusiji dosadašnjeg statusa će omogućiti podizanje carina (tarifa) na uvoz iz Rusije i predstavlja najnoviji korak u pooštravanju ekonomskih sankcija zbog invazije na Ukrajinu. Ekonomski stručnjaci za Gardijan objašnjavaju da bi ovaj potez podigao carinske tarife na robu iz Rusije na nivo 10 puta viši od onih koje trenutno važe.

Kurir.rs / The Guardian, Foto: AP / Andrew Harnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track