LOV NA BOGATSTVO RUSKIH MILIJARDERA! Krenula bežanija MEGA JAHTI po svetskim morima! Neke uspele da uteknu, mnoge oduzete! FOTO
Foto: Profimedia, EPA / Alejandro Zepeda, AP / Antonio Calanni, AP / Bishr Eltoni

dugačak spisak

LOV NA BOGATSTVO RUSKIH MILIJARDERA! Krenula bežanija MEGA JAHTI po svetskim morima! Neke uspele da uteknu, mnoge oduzete! FOTO

Planeta -

Prava trka sa vremenom i pomorskim pravilima u toku je usled pokušaja nekih ruskih oligarha da izbegnu sankcije koje im je nametnuo Zapad. Tako je, na primer, milijarder Andrej Meljničenko ostao bez svoje 530' miliona vredne jahte dok je plovilo Romana Abramoviča u menjanju lokacija stiglo u Crnu Goru.

Ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu odnose se na brojne pojedince, a prve na udaru, kako se čini, su luksuzne jahte ruskih milijardera koje su im oduzimaju vlasti zapadnih zemalja.

Dilbar (Ališer Usmanov)

Jedan od bogataša koji je ostao bez mega-jahte je ruski milijarder Ališer Usmanov, nekadašni vlasnik Arsenala. Njegova luksuzna jahta Dilbar procenjena je na oko 600 miliona dolara, a nalazila see u jednom brodogradilištu U Hamburgu zbog renovitranja, pa su je nemačke vlasti zaplenile.

Dilbar ima jedan od najvećih ikad napravljenih bazena na jahti, ima 12 lukuuznih apartmana, saunu, kozmetički salon i teretanu. Kako se navodi, njegovu posadu čine čak 92 člana.

Andrej Meljničenko

Andrej Meljničenko, zaplena, jahta
foto: Profimedia

I milijarder Andrej Meljničenko našao se na udaru ove odluke Zapada pa je u petak 11. marta usledilo obaveštenje italijanske finansijske policije o zapleni njegove jahte "SY A" vredbne oko 530 miliona evra što je čini verovatno najskupljeom na svetu.

Zaplenjena jahta nalazi se u Trstu, a odluka o sankcijama prema Meljničenku usledila je 9. marta u okviru proširenih kaznenih mera protiv ruskih oligarha. Prema EU, on je vlasnik proizvođača đubriva EuroChem Group i kompanije za ugalj SUEK, prenosi CNN.

Amore Vero ( Igor Sečin)

jahta, Amore Vero, jahta Amore Vero
foto: AP / Douane Francaise

Jahta Amore Vero usidrena je u francuskom letovalištu La Siota (La Ciotat) a francuske vlasti su je zaplenile 3.marta jer su je povezale sa Igorom Sečinom za koijeg navode da je Putinov saradnik koji upravlja ruskim naftnim gigantom Rosnjeft.

jahta Amore Vero, jahta
foto: AP / Bishr Eltoni

Jahta je usidrena u ovom francuskom letovalištu od 3.januara zbog popravke gde je trebalo da ostane do 1. aprila.

Lejdi M ( Aleksej Mordašov)

Italija, jahta, Lejdi M, jahta Lady M, Aleksej Mordašov
foto: AP / Antonio Calanni
1 / 4 Foto: AP / Antonio Calanni

Mordašov je, prema Forbsu, drugi najbogatiji čovek u Rusiji čije se bogatstvo procenjuje na blizu 30 milijardi doara. Nalazi se na čelu Severstala, najveće ruske čeličane, a njegovo poslovanje se prostire, kako se navodi u različitim sverama biznisa od rudarstva, telekomunikacija i medija.

U trenutku zaplene ove jahte, milijareder je, kako se vreuje bio na Sejšelima nakon što je drugom jahtom isplovio sa maldiva.

Roman Abramović (Solaris, Eklips)

jahta Solaris, jahta, Solaris, Roman Abramovič
foto: EPA / Enric Fontcuberta

Dve superjahte Romana Abramoviča uspele su da "pobegnu" na more ove nedelje nakon što su i ovog ruskog milijardera uključile sankcija Zapada.

Jahta Solaris, procenjena na 600 miliona dolara, viđena je kako krstari obalom Italije od petka popodne, prema najnovijim dostupnim podacima o praćenju sa MarineTraffic.com.

Tokom dana, ova mega jahta uplovila je u Tivat. Opširnije pročitajte ovde.

Roman Abramovič, Solaris, jahta, super-jahta
foto: Profimedia / SAVO PRELEVIC / AFP

Solaris, koji plovi pod zastavom Bermuda, napustio je luku u Barseloni u Španiji u utorak, ne navodeći destinaciju. Superjahta je bila na popravci i nalazila se u brodogradilištu u Barseloni od kraja 2021.

jahta Solaris, jahta, Solaris, Roman Abramovič
foto: EPA / Enric Fontcuberta

Eklips

Eklips, jahta, jahta Eklips, Roman Abramovič
foto: Profimedia / Backgrid UK

Još jedna od Abramovičevih jahti, 533 stope, 700 miliona dolara Eklips (Eclipse), poslednji put je primećena kako plovi pored obale Afrike nakon što je krenula sa Kariba krajem februara, pokazali su podaci praćenja. Eklips je u jeku pokušaja zapadnih vlasti da se "obračunaju" sa ruskim oligarsima oduzimanjem njihovih jahti i druge vredne imovine.

La Dača (Oljeg Tinkov)

La Dača, jahta, jahta La Dača, Oljeg Tinkov
foto: EPA / Alejandro Zepeda

Jahta La Dača (La Datcha) koja plovi pod ruskom zastavom snimljena je usidrena u luci Ensenada u Meksiku, 5. marta 2022. Ova luksuzna jahta pripada ruskom milijarderu biznismenu Oljegu Tinkovu.

La Dača, jahta, jahta La Dača, Oljeg Tinkov
foto: EPA / Alejandro Zepeda

Dača je brod koji ima sposobnost da razbije led dok prolazi, što ga čini pogodnim za plovidbu skoro bilo gde u svetu. Takođe ima dva helikoptera i podmornicu za tri osobe.

Milijarder Ojleg Tinkov je vlasnik digitalne banke čije su akcije i bogatstvo takođe na udaru od izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine.

Vagit Alekperov (The Galactica Super Nova)

jahta, Vagit Alekperov, Galaktika Super Nova
foto: Youtube prtscr / Como Estas

Jahta ruskog milijardera Vagita Alekperova, The Galactica Super Nova, nestala je sa radara, sudeći po podacima sa sajta Marine Traffic. Opširnije ovde.

Plovilo vlasnika ruskog "Lukoila" prošle sedmice bilo je u Porto Montenegru, a prema zvaničnim podacima, isplovilo je iz crnogorske marine, prenosi RTV Budva.

Kurir.rs, Foto:Profimedia, EPA / Alejandro Zepeda, AP / Antonio Calanni, AP / Bishr Eltoni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track