DA LI JE MISTERIOZNI DRON U ZAGREBU PORUKA NEKOME?! Isti slučaj desio se 1987. u Moskvi kada je jedan Nemac ponizio SOVJETSKU PVO
Foto: Twitter / BlueSauron, Shutterstock, Printscreen/Youtube

istorija se ponavlja?!

DA LI JE MISTERIOZNI DRON U ZAGREBU PORUKA NEKOME?! Isti slučaj desio se 1987. u Moskvi kada je jedan Nemac ponizio SOVJETSKU PVO

Planeta -

Godine 1987. tadašnjem Sovjetskom Savezu desilo se, naizgled isto, isto što i alijansi NATO kada se pre dva dana srušila bespilotna letelica u centru Zagreba.

Matijas Rust je nemački avijatičar, čuven po svom ilegalnom sletanju blizu Crvenog trga u Moskvi 28. maja 1987. godine i to u vreme velikih političkih potresa u svetu.

Šta povezuje ova dva slučaja? To što se i u prvom, i u drugom slučaju pokazala slabost PVO sistema.

Podsetimo, letelica veličine aviona srušila se u toku noći u Zagrebu, a na tom mestu ostao je veći krater i uznemirenost građana. Takođe,vlada Hrvatske je saopštila da je letelica stigla iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km na sat i na visini od 1300 metara. Postavlja se pitanje kako je letelica preletela 3 članice NATO alijanse i nije primećena, da bi se potom sama od sebe srušila.

Isto ovo desilo se i 1987. godine kada je mladi Nemac poreklom iz Zapadne Nemačke sleteo na Crveni trg u Moskvi. On je, kako je kasnije pričao i govorio u intervjuima, imao ideju da "umekša" svet, a posebno Evropu i posledice Hladnog rata.

Podsetimo, Matijas Rust bio je pilot-amater, koji je poleteo iz Finske u Moskvu, i nekoliko puta ga je pratila sovjetska protivvazdušna odbrana i presretači MiG-23.

Onaj skandal imao je velikih razmera u svetu.

Let Matijasa Rusta, kroz navodno neprobojni sistem sovjetske protivvazdušne odbrane je imao ozbiljne posledice na sovjetsku vojsku.

Podsetimo, da je Matijasov kontroverzni let doveo do otpuštanja više od 300 visokih oficira, među kojima su bili i ministar odbrane Sovjetskog Saveza, Sergej Sokolov, kao i načelnik Sovjetske protivvazdušne odbrane, letačkog asa iz Drugog svetskog rata, te i glavnog maršala roda avijacije Aleksandra Koldunova.

Što se tiče sletanja letelice u Zagrebu i ona je izazvala uznemirenost građana, ali i političkog establišmenta.

1 / 7 Foto: Facebook video prtscr / Index.hr

- Moramo sve ispitati. Nije normalno da takva letelica dođe u Hrvatsku. Ovaj put srećom nije bilo žrtava - rekao je premijer Andrej Plenković. Dok je predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao kako je "ovo ozbiljan incident" i pozivao građane da budu mirni, kao i da im je objasnio da za sada nema naznaka da je upućen protiv Hrvatske.

07:09

Pukovnik Zorić ima 3 teorije o padu letelice :DRON NAMERNO USMEREN NA ZAGREB?!

Zvanična ukrajinska vlast odmah je izjavila da nema veze sa ovim slučajem.

Podsećamo, i da je ova letelica pala na samo 55 metara od studentskog doma, i da na sreću nema povređenih.

dron, uviđaj, Zagreb
foto: EPA / Antonio Bat

A što se tiče leta Mateja Rusta, godinama posle kružile su razne zavere, a jedna od glavnih glasila je da je sam Gorbačov poverio Nemcu Matijasu Rustu ovaj zadatak čime mu je (Gorbačovu) olakšano sprovođenje perestrojke.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:36

Zagreb: Eksplozija napravila krater prečnika tri metra i uznemirila građane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track