HITAC U VRAT Kako je ubijen američki novinar Brent Reno u okolini Kijeva! Prva žrtva među stranim dopisnicima u ratu u Ukrajini!
Foto: Printscreen/Twitter, Shutterstock

krvavi danak

HITAC U VRAT Kako je ubijen američki novinar Brent Reno u okolini Kijeva! Prva žrtva među stranim dopisnicima u ratu u Ukrajini!

Planeta -

Američki novinar Brent Reno, koji je radio za Njujork Tajm tragično je izgubio žiovt na radnom zadatku u okolini Kijeva.

Naime, Reno je stradao u Irpinu, koji su rano jutros ponovo preplavili ruski padobranic koji zatvaraju orbruč oko ukrajinske prestonice. Naime, dok su snimali izbeglice koje su bežale od rata na njega i njegove kolege je otvorena vatra. Zapadni mediji tvrde da su to bile ruske snage.

Prema poslednjim informacijama, sa njima je bio i kolega iz Ukrajine koga su iznenadili pucnji. Prema ukrajinskim izvorima, Rusi su navodno upucani, ali francuska novinska agencija AFP dodaje da još nije potvrđeno ko je odgovoran. Kako prenosi italijanska novinska agencija Ansa, 51-godišnji Reno je pogođen u vrat i ubijen je na licu mesta. Povređeni saradnik je navodno prebačen u bolnicu.

Prvobitno je iz Irpina prijavljen jedan povređeni novinar, ali je kasnije načelnik kijevske policije Andrij Nebitov napisao na Tviteru da su povređena dva strana novinara. Obojica su prebačeni u bolnicu.

Nebitov, šef kijevske policije, podelio je na svom Fejsbuk profilu novinarsku ličnu kartu nastradalog novinara i njegov američki pasoš.

„Okupatori ubijaju čak i novinare međunarodnih medija koji pokušavaju da prikažu istinu o zverstvima ruskih vojnika u Ukrajini“, napisao je on i dodao: i bezobzirnost agresora.

Reno, 51, bio je najpoznatiji po stvaranju humanitarnih priča iz zona sukoba. Više od dve decenije radi kao novinar.

Reno je bio saradnik Njujork tajmsa, koji je objavio da nije poslat u Ukrajinu.

Kurir.rs/A.M./24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track