ZAUVEK ZAGLAVLJENI: Tovarni brod, rođak onog koji je danima blokirao Suecki kanal i izazvao milionske gubitke, blokirao luku u SAD
Foto: EPA / Khaled Elfiqi

gužva u česapiku

ZAUVEK ZAGLAVLJENI: Tovarni brod, rođak onog koji je danima blokirao Suecki kanal i izazvao milionske gubitke, blokirao luku u SAD

Planeta -

Ever Forvard, 334 metara dug tovarni brod, upao je u nevolje u zalivu Česapik, godinu dana nakon što je njegov "rođak" Ever Given blokirao kanal u Egiptu.

Godinu dana nakon što je Ever Given blokirao Suecki kanal na nedelju dana – što je izazvalo haos u snabdevanju i bezbroj memova – njegov "rođak" nasukao se u zalivu Česapik.

Zvaničnici se sada trude da ponovo pokrenu taj kontejnerski brod, ironično nazvan Ever Forvard (Zauvek napred), nakon što se zaglavio u nedelju uveče dok je pokušavao da krene iz luke Baltimor do Norfolka u Virdžiniji, preneo je Blumberg.

Američka obalska straža saopštila je da ne zna šta je dovelo do nasukavanja broda, ali da na sreću nema povređenih i plovilo nije oštećeno, prenosi CBS Baltimur.

Kao i Ever Given od 400 metara, Ever Forvard od 334 metara pripada tajvanskoj kompaniji Evergrin Marine Korp.

Malo je verovatno da će nasukavanje manjeg broda izazvati toliko problema kao prošlogodišnja kriza. Nevolja Ever Givena izazvala je glavobolje za više od 400 brodova koji su čekali, što je koštalo globalnu trgovinu od 6 do 10 milijardi dolara dnevno, prema jednoj studiji.

"Zaglavljivanje" Ever Forvarda, s druge strane, ne sprečava druge brodove da pređu u luku Baltimor, rekao je Vilijam P. Dojl, izvršni direktor Udruženja luka Merilend.

Dojk je Blumbergu rekao da se radi na "odglavljivanju" broda.

Drugim brodovima u toj oblasti rečeno je da uspore i koriste jednosmerni režim saobraćaja.

Brodu je potrebna voda dubine najmanje 43 stope da bi se pomerio, ali se zaglavio u oblasti koja je bila samo 25 stopa duboko. Za sada se ne zna kada će biti oslobođen.

Napori da se odblokira Ever Given, koji je težak 220.000 metričkih tona, zahtevao je iskopavanje 30.000 kubnih metara peska, uz pomoć 13 tegljača i rastuće plime. Plovilo je bilo zarobljeno od 23. do 29. marta.

Od tada, međutim, Ever Given je uspeo da prođe kroz kanal a da se ne zaglavi. Pomorska aplikacija Marine Trafik pokazala je da je Ever Given bio u Crvenom moru u ponedeljak uveče i da je na putu ka Suecu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track