KREMLJ OBJAVIO PLAN ZA UKRAJINU: Otkriveno šta za Putina znači "demilitarizacija"
Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

rat u ukrajini

KREMLJ OBJAVIO PLAN ZA UKRAJINU: Otkriveno šta za Putina znači "demilitarizacija"

Planeta -


"Demilitarizacija" i neutralnost Ukrajine po uzoru na Švedsku i Austriju je kompromis o kojem trenutno razgovaraju ruski i ukrajinski pregovarači, saopštio je danas Kremlj.

"To je zaista opcija o kojoj se trenutno razgovara i koja se može smatrati kompromisnom", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, a prenele Ria novosti.

I ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je, ranije danas, da ima nade za kompromis, ali da pregovori nisu laki.

Uvjeti demilitarizacije koje Rusija očekuje od Ukrajine nisu do kraja jasni, ali navodeći primer Austrije jasno je da se traži da Ukrajina održi neutralan status i ostane izvan NATO-a. Zemlja bi i dalje imala svoje oružane snage, navodi Hina.

Austrija ima svoju vojsku, ali je obavezana na neutralnost Austrijskim državnim ugovorom iz 1955. i njenim ustavom, koji zabranjuje ulazak u vojne saveze i uspostavljanje stranih vojnih baza na austrijskoj teritoriji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track