MOŽEMO SAMO DA OČEKUJEMO NAJGORE: Republikanski kongresmeni traže od Bajdena da uradi test mentalnih sposobnosti! VIDEO
Foto: AP/Patrick Semansky, Shutterstock

hrabro

MOŽEMO SAMO DA OČEKUJEMO NAJGORE: Republikanski kongresmeni traže od Bajdena da uradi test mentalnih sposobnosti! VIDEO

Planeta -

Nekoliko republikanskih kongresmena poziva predsednika Džoa Bajdena da uradi kognitivni test jer veruju da je njegov „mentalni pad“ „postao očigledniji“.

Skoro 40 članova Kongresa želi da Bajden (79) sledi presedan koji je postavio njegov prethodnik, bivši predsednik Donald Tramp, pošto nedavne ankete sve više pokazuju da sve više Amerikanaca nije sigurno u Bajdenovu mentalnu sposobnost za zahtevan posao predsednika.

Na čelu sa bivšim lekarom Bele kuće Ronijem Džeksonom iz Teksasa, 37 drugih republikanskih kolega potpisali su u utorak pismo Bajdenu u kojem su rekli da su "zabrinuti" zbog njegovog "trenutnog kognitivnog stanja".

„Moje kolege i ja ponovo tražimo od predsednika Bajdena da se odmah podvrgne formalnom kognitivnom pregledu, kao što je Montrealska kognitivna procena (MOCA)“, rekao je Džekson.

„Kao bivši lekar tri predsednika Sjedinjenih Država, znam šta je mentalno i fizički potrebno da bi se izvršile dužnosti vrhovnog komandanta i šefa države“, dodao je Džekson. „Džo Bajden je neprestano dokazivao meni i svetu da nešto nije u redu. Američki narod zaslužuje da ima apsolutno poverenje u kognitivne sposobnosti svog predsednika.”

Republikanac iz Teksasa rekao je da će polaganje „kognitivnog testa biti važan prvi korak” za Bajdena da uveri zabrinute Amerikance da je sposoban za funkciju ili „da identifikuje i pravilno leči simptome oštećenja koji su u skladu sa različitim kognitivnim bolestima, kao što je npr. Alchajmerova bolest, vaskularna demencija, Parkinsonova bolest ili multipla skleroza.

„Ovo nije stranačko pitanje. Kada sam razgovarao o polaganju kognitivnog testa sa predsednikom Trampom, on je bio nestrpljiv da uveri američki narod i da stavi u krevet priče lažnih medija“, napisao je Džekson. „Zašto predsednik Bajden neće učiniti isto?

„Možemo samo da pretpostavimo najgore ako se ne povinuje istom standardu koji je njegova sopstvena stranka zahtevala od prethodne administracije“, napomenuo je dalje. „Presedan je napravljen".

U svom pismu, kongresmeni su rekli da „veruju da, bez obzira na pol, godine ili političku partiju, svi predsednici treba da slede primer bivšeg predsednika Trampa da dokumentuju i demonstriraju zdrave mentalne sposobnosti“.

„Dok ste prošli godišnji fizički pregled 19. novembra 2021, ili se niste suočili sa kognitivnim testom ili su ti rezultati bili skriveni od javnosti“, nastavila je grupa republikanaca. Dodali su da dok je sadašnji lekar iz Bele kuće fizički oslobodio Bajdena, kongresmeni su napisali da su „zabrinuti za vaše mentalne sposobnosti“.

„Asocijacija za Alchajmerovu bolest navodi „promene raspoloženja i ličnosti“, uključujući „lako uznemirenje“ kao jedan od deset znakova mentalnog pada“, napisali su. „Pokazali ste ovu vrstu promene raspoloženja tokom sednice kabineta 24. januara 2022, kada očigledno niste znali da vam je mikrofon uključen nakon što ste završili uvodnu reč, a reportera Bele kuće nazvali ste 'glupim sinom ab-- ' kao odgovor na pitanje koje je postavio o inflaciji.

Džekson je ranije rekao da veruje da Bajden pokazuje znake kognitivnog pada i da ga treba proveriti da li postoji mogućnost. "Mislim da svaki dan pokazuje da se nešto dešava“, rekao je on za Foka Njuz u julu.

„Ne morate biti lekar da biste pogledali ovo ponašanje i videli da se nešto dešava“, dodao je on. "On jednostavno ne stari graciozno u ovom trenutku."

Kurir.rs/Conservative Brief

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track