ZELENSKI Marijupolj se ne razlikuje od opsade Lenjingrada
Foto: AP

noćno obraćanje

ZELENSKI Marijupolj se ne razlikuje od opsade Lenjingrada

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom obraćanju Rusiju nazvao ''terorističkom državom'' i rekao da se njen napad na Marijupolj ne razlikuje od opsade Lenjingrada.

- Svet mora službeno da utvrdi da je Rusija postala teroristička država, izjavio je Zelenski i ponovio svoje već više puta izrečene zahteve za još žešćim sankcijama protiv Moskve, za dodatnim pošiljkama oružja za ukrajinske vojnike te za zatvaranje ukrajinskog vazdušnog prostora, prenosi britanski Gardijan.

Zelenski se takođe direktno obratio Rusima, tražeći od njih da se zapitaju da li se opsada Mariupolja razlikuje od opsade Lenjingrada i obećavajući ruskim vojnicima koji polože oružje šansu da prežive.

- Građani Rusije! Po čemu se vaša opsada Marijupolja razlikuje od opsade Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata? Svaki ruski vojnik koji položi oružje dobiće šansu da preživi, dodao je on.

- Još uvek postoji prilika. Postoji šansa za svakog vojnika koji je upućen na teritoriju naše zemlje, za svakog pojedinog koji nije ubijen, povređen ili zarobljen. Ruska vojska trpi gubitke koje nije videla u Siriji ili Čečeniji, i koje sovjetske trupe nisu imale ni u Avganistanu. Ako se vaš rat, rat protiv ukrajinskog naroda, nastavi, majke Rusije će izgubiti više dece nego u avganistanskom i čečenskom ratu zajedno. Zašto je to potrebno?, zapitao je Zelenski.

Kurir.rs

Bonus video:

00:42

Potresan snimak! Ukrajina: Plamen odneo sve, vatrogasci se jedva izborili sa ovom pretnjom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track