BRITANSKA MINISTARKA TVRDI: Postoje uverljivi dokazi da Putin stoji iza ratnih zločina u Ukrajini
Foto: AP, EPA

ukrajina

BRITANSKA MINISTARKA TVRDI: Postoje uverljivi dokazi da Putin stoji iza ratnih zločina u Ukrajini

Planeta -

Velika Britanija danas je objavila da postoje "vrlo, vrlo uverljivi dokazi" da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini i da iza njih stoji ruski predsednik Vladimir Putin. London ipak nije nazvao Putina "ratnim zločincem".

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je nazvao Putina ratnim zločincem u izjavi koju je Kremlj ocenio kao "neoprostivu".

Na pitanje radija BBC da li se Britanije slaže sa američkom ocenom, ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da "postoje vrlo, vrlo uverljivi dokazi da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini i da iza njih stoji Vladimir Putin".

"Na Međunarodnom kaznenom sudu je da odluči ko je ratni zločinac i da prikupi dokaze", dodala je ona.

Međunarodni komitet Crvenog krsta podseća da "čak i rat ima pravila" koja su sadržana u ugovorima koji se nazivaju Ženevske konvencije i nizu drugih međunarodnih zakona i sporazuma.

Među ratnim pravilima su i to da se civili ne mogu namerno napadati – kao ni infrastruktura koja je od vitalnog značaja za njihov opstanak.

Takođe, pojedina oružja su zabranjena zbog neselektivne ili užasne patnje koju izazivaju – kao što su protivpešadijske mine i hemijsko ili biološko oružje

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track