VOJNI PORTAL O NEMAČKOJ ISPORUCI ORUŽJA UKRAJINI: Daju im sovjetske bacače, jer im je bilo skupo da ih unište! FOTO
Foto: Printscreen/Twitter

Pomoć

VOJNI PORTAL O NEMAČKOJ ISPORUCI ORUŽJA UKRAJINI: Daju im sovjetske bacače, jer im je bilo skupo da ih unište! FOTO

Planeta -

Nemačka daje svoje zalihe sovjetskog oružja u Ukrajinu u nadi da će usporiti napredovanje ruske vojske.

Oružane snage Donjecke Narodne Republike su 16. marta predstavile jedan od nekoliko lakih protivtenkovskih raketnih bacača RPG-18 nemačke proizvodnje koji su nedavno zarobljeni od ukrajinskih nacionalista.

Bacač je napravljen u Istočnoj Nemačkoj 1988. Kombinat Konigsvartha iz Demokratske Republike Nemačke proizvodio je ove sovjetske lansere od 1978. do 1989. godine.

RPG-18 ispaljuje 64 mm PG-18 HEAT [jakoeksplozivnu protivtenkovsku] bojevu glavu postavljenu na malu raketu koja može da gađa ciljeve u krugu od 200 metara. Oružje može probiti do 375 mm konvencionalnog oklopa.

Nemačka nije uništila ovo zastarelo oružje nakon ujedinjenja, verovatno zbog visoke cene. Sada ih očigledno daje Ukrajini kao „vojnu pomoć“.

Dok je Nemačka u tajnosti isporučivala stare RPG-18 Ukrajini, nabavke drugog modernijeg naoružanja su javno objavljene. Berlin je 26. februara saopštio da će ukrajinskim snagama poslati 1.000 lakih protivtenkovskih oružja Pancerfaust 3 i 500 MANPAD-ova FIM-92 Stinger [prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema]. Berlin je 3. marta saopštio da će biti isporučeno dodatnih 2.700 MANPAD 9K32 Strela-2m.

Nemačka, kao i ostatak koalicije predvođene SAD koja trenutno podržava kijevsku vladu, nada se da će ove vojne zalihe staviti tačku na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, koja je počela 24. februara.

Kurir.rs/South Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja