UKRAJINSKA KRIZA Očekuje se napet razgovor Bajdena i Sija
Foto: EPA/AL DRAGO, EPA/ALEXEI DRUZHININ

TELEFONSKI RAZGOVOR

UKRAJINSKA KRIZA Očekuje se napet razgovor Bajdena i Sija

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden u danas će razgovarati telefonom sa kineskim kolegom Si Đinpingom, a očekuje se da će to biti napet razgovor u kome će ga upozoriti da će Peking morati da plati cenu ukoliko podrži ruske vojne operacije u Ukrajini.

Prvi telefonski razgovor dvojice lidera od video samita u novembru biće prilika da se iznesu stavovai dok Sjedinjene Države sprovode kampanju pritiska na Rusiju bez presedana, prenosi Gardijan.

To je ''prilika za predsednika Bajdena da proceni gde je predsednik Si'', rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

U petak rano ujutru sirene za vazdušni napad oglasile su se u zapadnom gradu Lavovu, praćene zvukom eksplozija i stubom dima, nekoliko milja od centra grada.

Razgovor Bajdena i Sija dolazi nakon što su Velika Britanija, SAD, Francuska, Albanija, Irska i Norveška optužile Rusiju za ratne zločine, a Pariz je tvrdio da se Vladimir Putin samo pretvarao da je zainteresovan za mirovne pregovore.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da sada postoje ''veoma, veoma jaki dokazi'' o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage dok rat ulazi u svoju četvrtu nedelju.

Razgovor Bajdena i Sija u petak usledio je nakon sastanka između zvaničnika kineskog ministarstva spoljnih poslova i ruskog ambasadora u Kini radi razmene mišljenja o bilateralnoj saradnji u borbi protiv terorizma i bezbednosti, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track