RUSKI GENERAL, ČELNIK NACIONALNE GARDE, UHAPŠEN ZBOG ODAVANJA INFORMACIJA? Navode Tajmsa demantovao čelnik Putinove partije!
Ilustracija, Foto: FSB / TASS / Profimedia

roman gavrilov

RUSKI GENERAL, ČELNIK NACIONALNE GARDE, UHAPŠEN ZBOG ODAVANJA INFORMACIJA? Navode Tajmsa demantovao čelnik Putinove partije!

Planeta -

Veruje se da je visoki zvaničnik ruske bezbednosne službe priveden zbog navodnog curenja informacija o vojnoj operaciji Kremlja u Ukrajini, što je znak da predsednik Putin možda traži žrtveno janje za neuspeh njegove vojske da postigne brzu pobedu, prenosi britanski Tajms.

Generala Romana Gavrilova, zamenika načelnika Nacionalne garde, često nazivane Putinova privatna vojska, privela je juče Služba državne bezbednosti FSB, prema izvorima na koje se poziva Bellingcat, veb-sajt istraživačkog novinarstva.

Njegovo pritvaranje je takođe izvestio Vladimir Osečkin, ruski disident u egzilu, koji je citirao izvor koji je rekao da je Gavrilov (46) bio na ispitivanju u Moskvi zbog optužbi za špijunažu u vezi sa kretanjem ruskih trupa koje je dovelo do smrti više od 100 vojnika. „Konfiguracija strukture državne bezbednosti u Moskvi se dramatično menja“, napisao je Osečkin na društvenim mrežama.

Drugi izvori su za Bellingcat rekli da je Gavrilov osumnjičen za „rasipanje goriva”. Osečkin je kasnije pisao da je moguće da će Gavrilov biti razrešen dužnosti i pušten bez preliminarnih optužbi.

Osečkin, koji je prošle godine objavio video-dokaze o mučenju u ruskim zatvorima, takođe je nedavno citirao još jedan anonimni bezbednosni izvor koji je rekao da se plaši da će Putin i njegovi saveznici pokrenuti talas političkog terora. „Poslednjih 20 godina žive u apsolutnoj vlasti, okruženi oportunistima. Oni sebe smatraju bogovima. I ne vide stvarnost. Ali duboko u sebi oni se užasno plaše“, rekao je on.

Aleksandar Hištajn, poslanik Putinove partije Jedinstvena Rusija, rekao je za državnu televiziju da je izveštaj „apsolutni lažan“ i da je razgovarao sa Gavrilovim. Drugih zvaničnih komentara nije bilo.

Ruska nacionalna garda, koja je formirana 2016, je snaga od 400.000 vojnika koja uključuje trupe ministarstva unutrašnjih poslova, elitni odred za nerede Omona i jedinicu za brzo reagovanje Sobr. Kažu da je pretrpeo velike gubitke od početka rata. Predvodi ga Viktor Zolotov, tvrdolinijaš koji je nekada bio Putinov sparing partner u džudou.

Zolotov i Gavrilov su ranije dali lične bezbednosne podatke za Putina. Zolotov, koji je takođe član ruskog saveta za nacionalnu bezbednost, priznao je ove nedelje da invazija na Ukrajinu ide sporije nego što se očekivalo.

Rečeno je da su šef obaveštajaca i njegov zamenik prošle nedelje stavljeni u kućni pritvor nakon što su Kremlju dali nepouzdane obaveštajne podatke pre invazije na Ukrajinu. Sergej Beseda, šef spoljno-obaveštajnog ogranka FSB, uhapšen je zajedno sa Anatolijem Boljuhom, njegovim zamenikom, prema vodećim ekspertima za ruske bezbednosne službe.

Andrej Soldatov, suosnivač i urednik Agenture, istražne veb stranice koja prati FSB, rekao je prošle nedelje da hapšenje Besede ukazuje na sve veći bes Putina prema bezbednosnim službama. „Putin je konačno shvatio da je prevaren“, rekao je Soldatov.

Beseda, 68, je na čelu Pete službe FSB, koja je odgovorna za prikupljanje obaveštajnih podataka u Ukrajini. Boljuh, 66, je načelnik Odeljenja za operativne informacije, koje je deo Pete službe.

Neki istaknuti ruski analitičari rekli su da je Moskva ignorisala njihova mišljenja. Andrej Kortunov, šef ruskog saveta za međunarodne poslove, koji je blizak ministarstvu spoljnih poslova, nedavno je rekao da je savetovao Moskvu da ne vrši invaziju kako bi primorao NATO da se povuče sa ruskih granica. „Nisam verovao da je ovaj rat moguć“, rekao je.

Hristo Grozev, istraživač Belingkata, napisao je na Tviteru: „Iako je teško pretpostaviti šta će tačno dovesti do čistke/reorganizacije na vrhu [bezbednosne strukture], jedno je jasno: nesumnjivo je da Putin prepoznaje duboko sranje ovog Operacija je u toku, odnosno toliko je loše da menja konje usred trke — to se neradi tokom rata.”

Kurir.rs/The Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track