AMERIČKI VOJNI AVION SE SRUŠIO U NORVEŠKOJ: Učestvovali u NATO vežbi Hladni odgovor! Spasioci tragaju za 4 člana posade!
Foto: Youtube prtscr / Gung Ho Vids

nesreća

AMERIČKI VOJNI AVION SE SRUŠIO U NORVEŠKOJ: Učestvovali u NATO vežbi Hladni odgovor! Spasioci tragaju za 4 člana posade!

Planeta -

Avion vojske Sjedinjenih Američkih Država srušio se u Norveškoj, a njemu su bila četiri člana posade. Zvaničnici ne navode nacionalnost članova posade, kao ni njihovu sudbinu.

Norveški mediji javljaju da se vojna letelica SAD srušila u severnoj Norveškoj, prenosi Rojters.

Za sada je poznato da su se u avionu nalazile četiri osobe. Spasilačke ekipe su se uputile na mesto nesreće.

Oružane snage su potvrdile za NRK da je letelica učestvovala u NATO vežbi Hladni odgovor. U ovoj vežbi inače učestvuje oko 30.000 vojnika iz 27 zemalja.

mapa, Norveška, pad aviona
foto: nrk.no/norge

Portparol vežbe Hladni odgovor potpukovnik Ivar Moen potvrdio je prethodno da je avion koji je leteo iz Bodea nestao, odnosno da se nije vratio u planirano vreme te da su poslate spasilačke ekipe.

Lokalni mediji navode da je avion pao usled loših vremenskih uslova ali zvaničnih saopštenja još nema.

Kako se navodi, reč, je o američkom vojnom avionu tipa V-22 Osperej, koji je trebalo da sleti nešto pre 18 časova.

MV-22 Osprej
foto: Youtube prtscr / Gung Ho Vids

U potragu za avionom poslati su helikopteri i avioni. Uhvaćen je signal za hitne slučajeve i u 21.17 su nađeni tragovi na tlu, kaže HRS za NRK.

Vremenski uslovi su izazovni i očekuje se da će se pogoršati. Zvaničnici nvode da je mesto nesreće nepristupačno, udaljeno od puteva i komunikacije, te da se mora voditi računa o mogućim lavinama i snežnim nanosima.

Nešto pre 23.30, policija je saopštila da su ekipe Civilne odbrane, Norveške narodne pomoći, Crvenog krsta i Hitne pomoći motornim sankama na terenu putu ka mestu nesreće.

"Imamo blizak kontakt sa Glavnim spasilačkim centrom i nastavićemo sa spasilačkim naporima tokom cele noći" saopšteno je.

Kurir.rs / RTS, NRK, Foto: Youtube prtscr / Gung Ho Vids

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track