OBJAVLJEN SNIMAK PRVE UPOTREBE HIPERSONIČNOG ORUŽJA NA TERENU Vidi se pogodak hangara sa municijom u Ukrajini VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

ruska invazija na ukrajinu

OBJAVLJEN SNIMAK PRVE UPOTREBE HIPERSONIČNOG ORUŽJA NA TERENU Vidi se pogodak hangara sa municijom u Ukrajini VIDEO

Planeta -

Rusija je ranije danas saopštila da je prvi put upotrebila svoje najnovije hipersonične rakete Kinžal (Bodež) u Ukrajini kako bi uništila skladište oružja na zapadu zemlje, a sada se pojavio i snimak na Tviter nalogu ruskog ministarstva odbrane.

- Avijacijski raketni sistem Kinžal sa hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je veliko podzemno skladište raketa i avio municije u selu Deljatin u Ivano-Frankivskoj oblasti, rekao je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Region Ivano-Frankivsk deli granicu dugu 50 km sa Rumunijom, članicom NATO-a.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su ruske snage koristile protivbrodski raketni sistem Bastion da unište ukrajinske vojne objekte u blizini crnomorske luke Odesa.

Ubrzo je na Tviter nalogu ruskog Ministarstva odbrane osvanuo i snimak navodnog korišćenja hipersoničnog oružja.

- Uništenje skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine udarom visokopreciznog raketnog naoružanja. Vidimo tačan pogodak podzemnog hangara sa oružjem i municijom, navodi se na Tviter nalogu ruskog Ministarstva odbrane.

HIPERSONIČNA RAKETA KINŽAL (BODEŽ)

U svom govoru 2018. godine Putin je naveo da su ruske vazduhoplovne snage u operativnu upotrebu uvele hipersoničnu raketu (Kinžal) odnosno " bodež" u prevodu.

Ova raketa prema Putinovim rečima može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.

Lansira se sa letelica koje mogu da dostignu brzinu od 2,8 maha na velikoj visini ( platforma MiG-31).

Ova raketa odmah po lansiranju postiže hipersoničnu brzinu od neverovatnih 10 maha. Sama raketa od momenta lansiranja ima kontrolisan let i manervabilnost tokom svih faza leta.

Domet ove rakete prema Putinovim navodima je 2.000 kilometara.

One su namenjene za nuklearni udar. Prvi put su borbeno testirane i primenjene sada na teritoriji Ukrajine.

Bonus video:

01:23

Pogledajte ruševine u Kijevu snimane dronom

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track