NEMAČKA U PROBLEMU: Još uvek nije obezbeđeno snabdevanje gasom za sledeću zimu, velikim potrošačima možda prete isključenja?
Foto: EPA / Clemens Bilan

rat i posledice

NEMAČKA U PROBLEMU: Još uvek nije obezbeđeno snabdevanje gasom za sledeću zimu, velikim potrošačima možda prete isključenja?

Planeta -

Snabdevanje gasom u Nemačkoj za sledeću zimu još uvek nije u potpunosti osigurano, a nisu isključeni ni prekidi isporuke gasa velikim potrošačima, rekao je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

"Ako Nemačka sledeće zime više ne bude dobijala gas iz Rusije, kompletno snabdevanje neće u potpunosti biti zagarantovano", rekao je Habek, član Zelenih, za javni servis Dojčlandfunk.

U tom slučaju zakon predviđa odvajanje velikih potrošača, pre svega industrijskih pogona, od lanca snabdevanja gasom kako bi ostalo dovoljno gasa za domaćinstva i objekte poput bolnica.

Habek je izjavio da savezna vlada u ovom trenutku "čini sve" kako ne bi došlo do te situacije. Kao najvažniji cilj, naveo je smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

Nemački ministar danas putuje u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi osigurao dovoljne količine tečnog gasa (LNG) i vodonika kao alternativnog ekološkog goriva. Katar spada među najveće svetske proizvođače LNG.

Nemački kancelar Olaf Šolc nakon početka ruskog napada na Ukrajinu i u svrhu smanjenja zavisnosti od ruskog gasa, najavio je izgradnju dva LNG terminala u Nemačkoj.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track