RUSKA TAJNA SLUŽBA: Ukrajinske mine slobodno plutaju Crnim morem, mogu da stignu do Mediterana
Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

RUSKA TAJNA SLUŽBA: Ukrajinske mine slobodno plutaju Crnim morem, mogu da stignu do Mediterana

Planeta -

Rusija je danas upozorila na mine koje su ukrajinske snage postavile u Crnom moru nakon početka ruske ofanzive na Ukrajinu, a koje bi mogle da otplutaju do Bosfora ili čak do Sredozemnog mora.

"Nakon početka ruske specijalne vojne operacije 24. februara, ukrajinske pomorske vojne snage postavile su minske barijere blizu luka Odese, Očakova, Černomorska i Južnija", objavila je ruska tajna služba (FSB) u saopštenju.

Ujedno tvrde da se radi o "zastarelim" minama proizvedenim "u prvoj polovini 20. veka".

FSB upozorava na to da su oluje uticale na kidanje kablova koji povezuju mine sa sidrima.

"I na taj način, pod uticajem vetra i struja, mine slobodno plutaju zapadnim delom Crnog mora", stoji u saopštenju u kojemu se podseća na njihovo "nezadovoljavajuće tehničko stanje".

Budući da na ovom području prevladavaju površinske struje koje se kreću u smeru juga, "nije isključeno plutanje i pomeranje mina prema Bosforu, a zatim i prema morima Sredozemnog basena", upozorava FSB.

Ruska Crnomorska flota juče je izdala upozorenje o opasnosti od tih mina.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track