PUTIN OSTAO BEZ JOŠ JEDNOG KOMANDANTA? Kapetan Crnomorske flote navodno poginuo u blizini Marijupolja
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

rat u ukrajini

PUTIN OSTAO BEZ JOŠ JEDNOG KOMANDANTA? Kapetan Crnomorske flote navodno poginuo u blizini Marijupolja

Planeta -

Ukrajinske vlasti tvrde da su njihove snage ubile zamenika komandanta Crnomorske flote Rusije, zadavši tako još jedan udarac snagama Vladimira Putina.

Kapetan prvog ranga Andrej Palij (51) jedini je viši mornarički oficir koji je navodno ubijen u ratu u Ukrajini. Kijev tvrdi da je ubio pet vojnih generala.

Pukovnik Sergej Suharev, iz 331. gardijskog padobranskog jurišnog puka iz Kostrome, poginuo je 18. marta, a Andrej Suhovecki (47) je ubijen tokom specijalne operacije 3. marta.

Ukrajinci tvrde da je general-major Oleg Mitjajev (47), komandant 150. motorizovane divizije armije, poginuo je u borbama oko opkoljenog grada Marijupolja, general-major Vitalij Gerasimov (45) poginuo je 7. marta u blizini grada Harkova na istoku zemlje, a pukovnik Andrej Kolesnikov, komandant Gardijske tenkovske Kantemirovske divizije, poginuo je u borbama 11. marta.

Vest o smrti mornaričkog oficira pojavila se nakon što je Rusija drugi dan za redom ispalila hipersonični projektil na ukrajinsku teritoriju i u trenutku kada je opsednuti Marijupolj na udaru teške vatre.

Rusko ministarstvo odbane nije komentarisalo izveštaje o poginulim oficirima, ali su naveli da su njihovi projektili pogodili objekat za obuku stranih boraca, ubivši više od 100 pripadnika specijalnih snaga i plaćenika.

Činilo se da je Palijevu smrt potvrdio Konstantin Carenko, sekretar javnog saveta Sevastopoljske pomorske škole Nahimov, iako Moskva to nije zvanično priznala, piše Dejli mejl

Prema nepotvrđenim izveštajima, Palij je učestvovao u mornaričkim napadima u blizini Marijupolja, ali tačne okolnosti njegove prijavljene smrti nisu poznate.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u jutrošnjem obraćanju da 14.000 ruskih vojnika poginulo u njegovoj zemlji. Zvanična Moskva samo je jednom od početka invazije 24. februara saopštila broj svojih umrlih - pre dve nedelje ih je bilo oko 500.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track