DŽONSON UPOREDIO RAT U UKRAJINI I BREGZIT: Borise, tvoje reči vređaju Ukrajince, Britance i zdrav razum!
Foto: Profimedia / Hollie Adams

bruka

DŽONSON UPOREDIO RAT U UKRAJINI I BREGZIT: Borise, tvoje reči vređaju Ukrajince, Britance i zdrav razum!

Planeta -

Britanski premijer uporedio Ukrajinu i Bregzit i napao se na udaru žestokih kritika kako Evropljana tako i stranačkih kolega.

Britanski premijer Boris Džonson neumesno je uporedio ukrajinsku borbu protiv Rusa sa Britancima koji su glasali za Bregzit, izazvavši bes kako evropskih diplomata tako i kolega iz svoje stranke, piše Tajms.

Džonson je u govoru na kongresu Konzervativne stranke rekao da je nakon invazije ruskog čelnika Vladimira Putina svet suočen s izborom između slobode i ugnjetavanja.

"Znam da instinkt našim ljudima svaki put govori da izaberu slobodu, baš kao i Ukrajincima. Mogu vam dati nekoliko primera: kada su Britanci u velikom broju glasali za Bregzit, ne verujem da je to bilo zato što su bili pomalo neprijateljski nastrojeni prema strancima, nego zato su hteli da budu slobodni i rade stvari drugačije", rekao je Džonson.

Donald Task, bivši predsednik Evropskog veća, ocenio je da su Džonsonovi komentari uvredljivi.

"Još uvek se sećam entuzijazma Putina i Trampa nakon rezultata referenduma. Borise, tvoje reči vređaju Ukrajince, Britance i zdrav razum", naveo je on.

Ni Džonsonove stranačke kolege nisu bile oduševljene i optužili su ga da izaziva podele u trenutku kada Zapad mora da pokaže jedinstvo protiv Rusije.

" Ako želimo da pobedimo Putina, moramo da imamo međunarodno liderstvo i jedinstvo. Uporedivši borbu ukrajinskog naroda protiv Putinove tiranije s Britancima koji su glasali za Bregzit narušio je ugled državništva koji smo počeli graditi", rekao je šef parlamentarnog odbora za odbranu, Tobajas Elvud.

Gi Verhofstat, bivši belgijski premer i nekadašnji koordinator Evropskog parlamenta za Bregzit rekao je da je Džonsonovo porećenje "suludo".

"Da sam Ukrajinac, bio bih uvređen. Da sam Britanac, bilo bi me sram. Kao francuski diplomata, neću ništa komentarisati", naveo je Filip Erera.

"Boris Džonson je nacionalna sramota. Njegovo glupiranje je u suprotnosti s hrabrim vođstvom Volodimira Zelenskog. Uporediti referendum sa ženama i decom koji beže od Putinovih bombi je uvreda svakom Ukrajincu", prokomentarisao je Ed Dejvi, vođa Liberalnih demokrata.

Kurir.rs

Bonus video:

00:36

UKRAJINA: Poginula mlada novinarka i kamerman Foks njuza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track