DEO RADNIKA NUKLEARNE ELEKTRANE ČERNOBILJ PUŠTEN NAKON VIŠE OD TRI NEDELJE Bili su taoci
Foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

uspeli dA odu

DEO RADNIKA NUKLEARNE ELEKTRANE ČERNOBILJ PUŠTEN NAKON VIŠE OD TRI NEDELJE Bili su taoci

Planeta -

Više od tri nedelje ruske trupe držale su kao taoce 64 radnika u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini. Sada su konačno uspeli da odu, a zamenilo ih je 46 zaposlenih koji su se dobrovoljno javili da dođu.

BBC piše kako je oko 200 smenskih radnika i pripadnika ukrajinske Nacionalne garde bilo zarobljeno u elektrani od 24. februara, odnosno prvoga dana rata, kada su je Rusi zauzeli.

Ruska strana, navodi britanski medij, nije im garantovala bezbednost ako pokušajuda napuste elektranu.

Zati su bili prisiljeni da ostanu, s tim da im je nedostajalo hrane i lekova. U tome razdoblju je elektrana ostala bez struje nakon što su ratni sukobi oštetili mrežu.

Postajala je bojazan da bi gubitak struje mogao da dovede do kvara rashladnog sistema iako su stručnjaci poručili kako je velika katastrofa malo verovatna.

Na kraju, do nje srećom nije došlo.

Podsetimo, Černobilj je 1986. godine bio mesto najveće nuklearne katastrofe. Tada je jedan od reaktora eksplodirao, ispuštajući radioaktivni materijal.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track