ALARMANTNO: Zbog rata u Ukrajini preti GLAD U SVETU! Prvi na udaru su Afrika i Bliski istok!
Foto: AP

KRIZA U SVETU

ALARMANTNO: Zbog rata u Ukrajini preti GLAD U SVETU! Prvi na udaru su Afrika i Bliski istok!

Planeta -

Cena pšenice porasla je za trećinu od početka sukoba, što direktno pogađa najsiromašnije zemlje na svetu, čiji su žitelji suočeni s nestašicom hrane

Iako se rat u Ukrajini nalazi hiljadama kilometara daleko od nje, život Fadije Hamije, profesorke na univerzitetu u Libanu, znatno je otežan. Ona se i ranije dovijala da spoji kraj s krajem u zemlji čija je ekonomija u padu, ali rat u dalekoj Ukrajini samo je pogoršao situaciju.

Prazne police

Od početka marta brašno je nestalo s polica radnji, a cena hleba porasla je za više od 70 odsto, prenosi Fajnenšel tajms. - Supermarketi gomilaju robu koju prodaju po visokim cenama. Depresivna sam kad god odem u radnju - kaže Hamije. Vrednost lokalne valute je od 2019. izgubila više od 90 odsto, a pošto 70 odsto žita Liban uvozi iz Ukrajine, situacija će se samo pogoršati.

Ujedinjene nacije su upozorile na „uragan gladi“, koji već počinje da se oseća, a prvi na udaru su upravo sever Afrike i Bliski istok.

- Moramo učiniti sve što je moguće da sprečimo uragan gladi i slom globalnog sistema ishrane - rekao je Antonio Guteres, generalni sekretar UN, prenosi Frans 24.

Ukupno 15 afričkih zemalja odatle uvozi barem pola svoje pšenice, dok ukupno 25 uvozi barem trećinu.

- Dok razgovaramo, petina ukrajinskog prinosa pšenice iz prošle godine još je blokirana u Ukrajini, isto važi za 40 odsto kukuruza. Globalna tržišna cena pšenice je eksplodirala - kaže Martin Frik, direktor Svetskog programa za hranu UN u Nemačkoj, i dodao:

- Imamo za dve trećine višu cenu pšenice nego pre godinu dana, a polovina tog poskupljenja došla je od početka rata u Ukrajini. Ovo direktno pogađa neke od najsiromašnijih zemalja u svetu i gura porodice u tim zemljama ka siromaštvu i gladi - naveo je on, prenosi Dojče vele.

Ratna privreda

Veliki udarac po Afriku i Bliski istok, a daleko manji po Evropu, predviđa i Institut za svetsku privredu iz Kila: Ukrajina će najpre biti odsečena od svetske privrede. Trgovinski putevi su prekinuti, infrastruktura uništena i svi preostali proizvodni kapaciteti mogli bi biti usmereni na ratnu privredu, naveo je ovaj institut.

Ukrajina i Rusija proizvode 53 odsto suncokretovog ulja u svetu, kao i 27 odsto pšenice.

nemiri, grafikon
foto: Kurir
nemiri, grafikon
foto: Kurir

Miladin Kovačević

I Evropa u opasnosti

l Nažalost, perspektive su vrlo loše gledajući sadašnji trenutak. Najpre će biti pogođene one zone gde inače postoji deficit prehrambenih proizvoda, posebno žitarica, a to je posebno u Africi. Tamo se najviše i angažuju međunarodne organizacije i samim tim Ujedinjene nacije. Najgore je što ta opasnost preti i Evropi, bez obzira na to što mnogi kažu da neće biti gladi. Ako se ne zaustavi ratna kampanja u Ukrajini, ako se ne dogodi smirivanje ratnih operacija, tačnije, ako se ne prekine i potom ne požuri sa setvom kukuruza, žita, pšenice, do kraja ove godine ta glad bi se mogla osetiti ne samo u Africi već i na drugim kontinentima.

Aleksandar Stevanović

Biće svega dovoljno

l Ne očekujem glad i krizu baš u meri u kojoj se govori. Moguće je da Ukrajina neće izvoziti žitarice i ulje, ali Rusija će posejati 100 odsto svojih površina. Posejaće i Ukrajina, uprkos ratnim dejstvima, veliki deo, ali će možda manji deo proizvoda biti na tržištu. Ipak, postoje rezerve, pa će verovatno svega biti dovoljno. Takođe, postoje i druge žitarice. Moguće je da će u nekim momentima padati zalihe, možda će biti humanitarnih isporuka, ali prenaglašava se opasnost od gladi. Neće cela Ukrajina biti neposejana, a Rusija ostaje na 100 odsto kapaciteta posejana, to je sigurno.S. T.

štampano izdanje 22.3.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR VAM DANAS POKLANJA IKONU SVETIH 40 MUČENIKA SEVASTIJSKIH U ZLATOTISKU S MOLITVOM

poklon
foto: Kurir

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika sevastijskih - u narodu poznat kao Mladenci.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih.

Na ovaj dan se proslavljaju mladenci jer su stradalnici bili mladići. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom.

Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.

Mladenci su praznik s mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

štampano izdanje 22.3.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track