RUSI LANSIRALI NEVIDLJIVO UBOJITO ORUŽJE, RAZARA SVE PRED SOBOM: Nijedno sredstvo protivvazdušne odbrane NE MOŽE DA GA OBORI VIDEO
Foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

uNIŠTENO SKLADIŠTE U u Konstantinovki

RUSI LANSIRALI NEVIDLJIVO UBOJITO ORUŽJE, RAZARA SVE PRED SOBOM: Nijedno sredstvo protivvazdušne odbrane NE MOŽE DA GA OBORI VIDEO

Planeta -

Portparol ruskog ministarstva odbrane, Igor Konašenkov, ocenio je da je upotreba rakete "Kinžal" u ratu u Ukrajini potvrdila efikasnost.

Lansiranjem iz vazduhoplovno-raketnog hipersoničnog kompleksa 9-A-7660 "Kinžal" uništena su podzemna zaštićena skladišta za avionsko naoružanje i borbene jedinice za raketne sisteme "Točka-U" u Deljatinu u Ivano-Frankovskoj oblasti i velika skladišta goriva u Konstantinovki u Nikolajevskoj u Ukrajini.

"Hipersonična raketa 'Kinžal' je korišćena sa dometa većeg od 1.000 kilometara, a let je trajao manje od 10 minuta. Zahvaljujući hipersoničnoj brzini i izuzetno visokoj kinetičkoj energiji, bojeva glava rakete 'Kinžal' uništila je zaštićeni podzemni arsenal, koji se nalazi u planinskom području, a izgrađen je još u sovjetsko vreme za skladištenje specijalne municije i projektila", rekao je Konašenkov.

Kinžal, hipersonična raketa
foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

Kako je istakao, uništavanje velikog skladišta goriva u Konstantinovki bilo je izvedeno hipersoničnom raketom Kinžal upravo zbog njene nevidljivosti i zbog toga što nijedno sredstvo protivvazdušne i protivraketne odbrane neprijatelja ne može da je obori.

"Borbena upotreba Vazduhoplovno-raketnog hipersoničnog kompleksa 'Kinžal' potvrdila je njegovu efikasnost u uništavanju visoko zaštićenih specijalnih neprijateljskih ciljeva. Udari ovog raketnog sistema avijacije na vojne infrastrukturne objekte Ukrajine tokom specijalne vojne operacije će se nastaviti", rekao je on.

Kinžal, hipersonična raketa
foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se kompleks "Kinžal" koristi sa konvencionalnom bojevom glavom, iako su stručnjaci dobro upoznati sa mogućnostima ovog oružja, ne samo u pogledu dometa, već i u pogledu vrste punjenja ovog naoružanja.

Start at 0:06

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track