BAJDEN: Ovo je jasan znak da Putin razmišlja o korišćenju biološkog i hemijskog oružja
Foto: EPA Chris Kleponis Pool

predsednik sad o putinu

BAJDEN: Ovo je jasan znak da Putin razmišlja o korišćenju biološkog i hemijskog oružja

Planeta -

Ruske optužbe da Kijev poseduje biološko i hemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrebi u svom ratu protiv Ukrajine, rekao je u ponedeljak američki predsednik Džo Bajden ne navodeći dokaze.

Putin je "stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i hemijsko oružje u Evropi, a to jednostavno nije istina, rekao je Bajden na poslovnom okruglom stolu.

- Takođe sugerišu da Ukrajina ima biološko i hemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korišćenju jednog i drugog, smatra on.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Zvaničnici u Vašingtonu i zemljama saveznicima već su ranije optužili Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da je Ukrajina imala program biološkog oružja rekavši da to vide kao mogući uvod u potencijalno rusko pokretanje bioloških ili hemijskih napada.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Kijev, bez pružanja dokaza, za planiranje hemijskog napada na vlastiti narod kako bi optužilo Moskvu za korišćenje hemijskog oružja u invaziji na Ukrajinu koja je započela 24. februara.

Ranije ovog meseca, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao je sa Nikolajem Patruševim, sekretarom ruskog Saveta bezbednosti, upozorivši ga na posledice moguće ruske odluke da upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini.

Bela kuća nije precizirala kakve će to biti posledice.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track