RUSIJA NAVODNO REVIDIRALA GUBITKE U UKRAJINI? Moskovski tabloid objavio broj stradalih, pa brzo sklonio vest
Foto: Profimedia

10 posto trupa

RUSIJA NAVODNO REVIDIRALA GUBITKE U UKRAJINI? Moskovski tabloid objavio broj stradalih, pa brzo sklonio vest

Planeta -

Ruski tabloid, Komsomolskaja Pravda objavio je da je Moskva u Ukrajini izgubila gotovo 10.000 vojnika, da bi ubrzo potom skinuo vest. Zvanične potvrde ove informacije nema.

Dok Kijev svakodnevno izveštava o ruskim gubicima u Ukrajini - do sada je prema njihovim procenama poginulo oko 15.300 ljudi, zvanična Moskva se ne izjašnjava.

Prvi i jedini put kada su ruske vlasti priznale koliko su ljudi izgubili u svojim operacijama u Ukrajini bio je početkom rata kada su naveli da je poginulo oko 500 vojnika - 498 vojnika, 2. marta.

Međutim, list Komsomolskaja Pravda juče je objavio revidiranu brojku, pozivajući se na ministarstvo odbrane, i naveo da je u borbama u Ukrajini poginuo 9861 vojnik, dok je 16.153 ranjeno.

Ubrzo pošto se ova vest pojavila u svetskim medijima, list ju je sklonio. Nezavisne potvrde informacije nema, niti zvaničnog odgovora.

Konzervativne procene zapadnih medija i eksperata su nešto niže od ukrajinskih i, ako je informacija KP tačna, približnije ruskim - oko 7-8.000.

Analitičari navode da, ako je podatak istinit, to znači da je oko 10 posto ruskih snaga "neutralizovano".

Kremlj se nije oglasio ovim povodom i ministarstvo odbrane na svojim brifinzima nikada je pominje broj stradalih u "specijalnoj operaciji".

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track