UKRAJINSKA PROPAGANDA, ISTINA ILI LAŽNA VEST? Savetnik šefa MUP tvrdi: Ruski vojnici prodali tenk za keš!
ilustracija, Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE, Shutterstock

nije provereno

UKRAJINSKA PROPAGANDA, ISTINA ILI LAŽNA VEST? Savetnik šefa MUP tvrdi: Ruski vojnici prodali tenk za keš!

Planeta -

Savetnik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Viktor Andrusov je 22. marta izvestio kako je ruski vojnik zapravo prodao svoj tenk Ukrajincima.

„Ruski vojnik nam je predao tenk za nagradu“, rekao je Andrusov na svojoj Fejsbuk stranici. Ovo prenosi portal Telegraf.by koji istovremeno upozorava da vesti koje daju zaraćene strane treba uzimati sa rezervom.

Ispričao je kako se to dogodilo:

„Već nekoliko nedelja u Nacionalnoj policiji se identifikuju telefoni koje koriste Rusi. Ovo su ukrajinski brojevi. Redovno šaljemo SMS na ove telefone o načinu predaje i predaje opreme. Pre nekoliko dana javio nam se „Miša”. Informacije o njemu preneli smo GUR MO [Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane]. Dobio je gde da ode. On se dovezao."

Dalje, prema rečima savetnika šefa Ministarstva unutrašnjih poslova, ukrajinska vojska se iz drona uverila da je Rus sam i da to nije zaseda. Tada su ga priveli specijalci.

„Ispostavilo se da je on jedini ostao od posade tenka, ostali su pobegli kući. Nije video smisao u borbi. Nisam mogao da se vratim kući, jer je komandant rekao da će pucati i otpisati za borbene gubitke. Miša je rekao da hrane praktično nije ostalo, komandovanje i kontrola trupa je bila haotična i praktično odsutna. Demoralizacija je kolosalna“, nastavio je Andrusov.

Savetnik je rekao i da je „Miša dobio veoma ugodne uslove pritvora“, a na kraju rata će dobiti 10 hiljada dolara i mogućnost da podnese zahtev za državljanstvo. „Do kraja rata živeće u komfornim uslovima sa televizorom, telefonom, kuhinjom i tušem“, dodao je on. I rezimirao je: „Znači „Rusi se predaju“.

Za sada ne nemoguće utvrditi da li je ovde reč o ukrajinskoj propagandi, ili se radi o lažnoj vesti. Postoji mogućnost da se sve stvarno i dogodilo.

Kurir.rs

Bonus video:

01:01

27. DAN RATA: Poginulo najmanje 925 civila, 1.496 osoba je ranjeno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track