POSLEDICE SANKCIJA PO RUSKU AVIJACIJU: U inostranstvu ostalo 78 aviona!
Foto: Reuters / Regis Duvignau

zbog rata u ukrajini

POSLEDICE SANKCIJA PO RUSKU AVIJACIJU: U inostranstvu ostalo 78 aviona!

Planeta -

Sedamdeset osam ruskih aviona je zaplenjeno u inostranstvu, rekao je u utorak Interfaksu ministar saobraćaja Vitalij Saveljev, u sklopu posledica međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sankcije su obustavile uvoz većine aviona, delova i usluga u Rusiju, čije avio-kompanije iznajmljuju 515 aviona iz inostranstva. Izgubili smo 78 aviona“, rekao je Saveljev i dodao da je reč o letelicama koje su zaplenjene u inostranstvu i neće biti vraćene Rusiji.

Rusija je usvojila zakon koji dozvoljava avio-kompanijama da dodaju avione iznajmljene od stranih kompanija u ruski registar aviona, što kompanije nerado čine jer se plaše da bi to moglo ugroziti njihove veze sa međunarodnim partnerima.

Rusija je imala 1.367 aviona kada su uvedene sankcije, a skoro 800 je sada dodato u državni registar aviona, rekao je Saveljev, ne navodeći tačno koliko ih je iznajmljeno u inostranstvu. Skoro svi avioni tipa Boing i Erbas koje koriste ruske avio-kompanije registrovani su na Bermudskim ostrvima ili Irskoj, ali su te zemlje pre nedelju dana ukinule ovu opciju za sve avione ruskih kompanija.

Saveljev je rekao da Rusija koristi primer Irana u sličnoj situaciji kada je reč o servisu aviona.

Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track