ODESA JE ZA PUTINA SVETI GRAD! Bitan strateški cilj, ako je Rusi zauzmu UKRAJINCIMA SE CRNO PIŠE! Biće totalno odsečeni!
Foto: Printscreen

najveća luka u ukrajini

ODESA JE ZA PUTINA SVETI GRAD! Bitan strateški cilj, ako je Rusi zauzmu UKRAJINCIMA SE CRNO PIŠE! Biće totalno odsečeni!

Planeta -

Ukrajina tvrdi da su njene trupe uspele da zaustave rusko napredovanje na lučki grad Odesu, prenosi BBC. Međutim, ruske pomorske snage počele su u ponedeljak da granatiraju predgrađe luke, u okviru napora da se Ukrajinci odseku od Crnog mora.

Ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko, koji se trenutno nalazi u Kijevu, govorio je za Bi-Bi-Si o situaciji u Odesi, gradu koji on predstavlja. Vladimir Putin Odesu vidi kao jedan od svetih gradova Ukrajine, kaže on, a napadnuta je jer je najveći grad na Crnom moru.

"Poslednji put kada su Odesu bombardovali nacisti pre 80 godina, a Putin je 'Hitler 21. veka'", rekao je Gončarenko za Bi-Bi-Si. Poslanik ne veruje da je Putin trenutno spreman za mirovne pregovore i kaže da neće stati, niti imati prave pregovore, osim ako ne shvati da ne može ništa Ukrajini.

"Trebalo bi da bude više međunarodnih sankcija Rusiji kako Putin ne bi mogao da priušti rat", kaže Gončarenko. On dodaje da Ukrajina treba da bude snabdevena avionima - ne samo PVO sistemima, jer Rusija trenutno ima prednost u vazduhu.

Put ka Odesi

Ako ruske snage pređu glavni most preko reke Mertvovod koji vodi u Voznesensk, koji je kako piše "CBS njuz" uz herojsko žrtvovanje raznet da se spreči prolazak ruskih tenkova, ništa neće moći da spreči Ruse od napada na još jednu ukrajinsku nuklearnu elektranu, ali i "pravu nagradu" za ruskog predsednika Vladimira Putina - najveću luku zemlje Odesu.

Ako Rusi zauzmu Odesu, dobiće strateško uporiše na delu jugoistočne Ukrajine i povezati se sa Krimom, koji su anektirali 2014.

Ipak, stanovnici Voznesenska nastavljaju da utvrđuju svoj grad, strahujući od daljih napada ruske vojske. A da su ti strahovi opravdani a njihova sudbina neizvesna, pokazuju izveštaji da su Rusi bombardovali stambene zgrade u Odesi na Crnom moru, koja je od Voznesenska udaljena svega oko 140 kilometara.

Kurir.rs/Mondo/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track