PRETE LI RUSIJI DODATNE SANKCIJE? Bajden danas putuje u Evropu, sastaje se sa čelnicima NATO i EU
Foto: Al Drago/POOL/CNP/startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia

razgovori

PRETE LI RUSIJI DODATNE SANKCIJE? Bajden danas putuje u Evropu, sastaje se sa čelnicima NATO i EU

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden danas putuje u Brisel na razgovore sa evropskim liderima o invaziji Rusije na Ukrajinu, gde će izložiti i planove SAD za dodatne sankcije Moskvi, za koje su izvori saopštili Rojtersu da obuhvataju i članove ruskog parlamenta.

Bajden kreće iz Bele kuće u 8.40 sati (13.40 po srednjevropskom vremenu) na put koji uključuje ​​razgovore u Briselu sa čelnicima NATO-a i Evrope, kao i u posetu Varšavi zbog konsultacija sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Sankcije i sastanci

Bajden će takođe razgovarati o dugoročnim prilagođavanjima položaja NATO snaga i nepredviđenim situacijama u slučaju upotrebe nuklearnog oružja, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Rojters.

Dva izvora, upoznata sa situacijom, rekli su Rojtersu da američki predsednik i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima ruske Dume, kao deo odgovora za rusku invaziju na Ukrajinu, a očekuje se da će nove sankcije biti objavljene u četvrtak.

On će prisustvovati i vanrednom samitu NATO-a, sastati se sa liderima G7 i obratiti se liderima Evropske unije na sastanku Evropskog saveta, rekao je Saliven.

Bajden će takođe najaviti ''zajedničku akciju'' za jačanju energetske bezbednosti u Evropi, koja se u velikoj meri oslanja na ruski gas.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije Rusiji kao kaznu za invaziju na Ukrajinu i isporučili su milijarde dolara oružja i pomoći za odbranu Ukrajine.

Bajden je obećao da neće slati američke vojnike u Ukrajinu, ali je obećao da će zadržati posvećenost Vašingtona odbrani članica NATO-a ako budu napadnute.

- On će imati priliku da koordinira narednu fazu vojne pomoći Ukrajini. On će se pridružiti našim partnerima u uvođenju daljih sankcija Rusiji i pooštravanju postojećih sankcija, rekao je Salivan novinarima.

Nuklearno oružje

U utorak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNN da ruska bezbednosna politika nalaže da će zemlja koristiti nuklearno oružje samo ako je ugroženo njeno postojanje.

Salivan je rekao da Sjedinjene Države prate ovo pitanje.

- Stalno pratimo te potencijalne nepredviđene situacije i, naravno, shvatamo ih onoliko ozbiljno koliko je to moguće, rekao je Salivan.

-Mi ćemo se konsultovati sa saveznicima i partnerima o tim potencijalnim nepredviđenim situacijama... i razgovaraćemo o tome šta je naš potencijalni odgovor.

Bajden će takođe govoriti o daljim potezima SAD za pomoć civilima unutar Ukrajine, od kojih su mnogi zarobljeni u opkoljenim gradovima.

Posle Brisela, Bajden će otputovati u Varšavu u znak podrške savezniku koji deli granicu sa Ukrajinom.

Posle Brisela - Poljska

Dok je u Poljskoj, on će "biti u kontaktu sa američkim trupama koje sada pomažu u odbrani teritorije NATO-a" i sastati se sa stručnjacima uključenim u humanitarni odgovor na rat, rekao je Saliven.

Američki predsednik će se sastati i sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom.

Poljska vlada je predložila da Poljska zameni Rusiju u grupi velikih ekonomija G20.

Salivan je rekao da Sjedinjene Države žele da se konsultuju sa svojim saveznicima o članstvu Rusije u G20.

-Smatramo da to ne može biti uobičajeno u međunarodnim institucijama i međunarodnoj zajednici, rekao je Saliven.

Salivan je rekao da Bajden ide u Evropu ''kako bi osigurao da ostanemo ujedinjeni, da učvrsti našu kolektivnu rešenost, da pošalje snažnu poruku da smo spremni i posvećeni tome koliko god je potrebno''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track