KAKO BEZ DRAGOCENE PŠENICE? Cene ove žitarice idu u nebesa zbog rata u Ukrajini
Foto: Shutterstock

pometnja na svetskom tržištu

KAKO BEZ DRAGOCENE PŠENICE? Cene ove žitarice idu u nebesa zbog rata u Ukrajini

Planeta -

Napad Rusije na Ukrajinu izazvao je pometnju na svetskom tržištu pšenice.

Zemlje koje su do sada uvozile ukrajinsku pšenicu grozničavo traže alternative, a cene pšenice rastu. Potražnja je veća od ponude.

Svaki ratar koji ima žitarice u skladištu sada može dobro da ih unovči, cene su više nego ikad.

Trgovačka firma Rudolf Peters prevozi pšenice u luke Hamburg ili Rostok, a odatle ona putuje za severnu Afriku, navodi Dojče vele.

Direktor firme i pored visoke cene do guše je u porudžibinama od kako je postalo jasno da neće biti isporuka žita iz Ukrajine.

Pšenica sada košta, već prema tome koje je doba dana već negde 450 evra po toni, potom roba mora da se transportuje u Iran, severnu Afriku, Saudijsku Arabiju, Egipat ili Alžir, to znači dodatne takse od 40 do 50 evra po toni.

Pšenica
foto: Shutterstock

Tako da na ciljnom području žito košta oko 500 evra po toni.

-Prema poslednjem svetskom izveštaju o ishrani, sve je više neuhranjenih ljudi, njihov broj se približava jednoj milijardi. Strahujemo da će zbog ove eksplozije cena sirovana da se poveća, rekao je Albert Holtman Šoten iz POljoprivredne komore Donje Saksonije.

Vlasnik mlina iz Nemačke Jan Kordesmajer takođe primećuje da na svetskom tržištu nedostaje ukrajinska pšenica.

On se zalaže za smanjenje proizvodnje mesa kako bi se cene žitarica stabilizovale i time obezbedila prehrana u siromašnim zemljama.

-U Nemačkoj s epolovina proizvedene pšenice koristi za hranjenje svinja i drugih tovnih životinja, kako bi se od njih pravilo meso, sada međutim od 7 kg pšenice, mogu da proizvedem 1 kg mesa, postavlja se pitanje, ima li uopšte smisla trošiti tooliko pšenice za proizvodnju mesa, rekao je Kordesmajer.

Do sledeće žetve i dana kada će skladišta biti puna, proćiće još dosta vremena.

Pšenica
foto: Shutterstock

Oštro upozorenje Gutereša

Antonio Gutereš
foto: EPA / WAEL HAMZEH

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je 14. marta izdao oštro upozorenje o široj pretnji rata u Ukrajini - gladi u svetu, prenosi France 24.

- Moramo učiniti sve što je moguće da sprečimo uragan gladi i slom globalnog sistema ishrane, rekao je on, piše France 24.

Nekoliko dana ranije istu zabrinutost je izrazio i Dejvid Bizli, šef Svetskog programa za hranu.

- Meci i bombe u Ukrajini mogli bi da dovedu globalnu krizu gladi do katastrofalnog nivoa. Lanci snabdevanja i cene hrane biće dramatično pogođeni, rekao je on.

Ukrajina je, zajedno sa jugozapadnom Rusijom, dugo bila poznata kao ''evropska žitnica'' zahvaljujući bogatom tamnom zemljištu u regionu, černozemu i bila je među najplodnijim na svetu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track