00:34

PUTINOVA EKONOMSKA BOMBA: Neprijateljima Rusije gas će naplaćivati isključivo u RUBLJAMA!

ekonomija

PUTIN JEDNIM POTEZOM UZDRMAO TRŽIŠTE GASA: Traži da neprijatelji Rusije plaćaju u rubljama, cena otišla 20 odsto istog trena

Planeta -

Cena gasa u Evropi premašila je 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara nakon naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina da se "neprijateljskim zemljama" gas prodaje samo za rublje, prema londonskoj berzi ICE, prenosi TAS.

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) porasla je na holandskom TTF čvorištu na 1.353 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 118,75 evra po MVh (na osnovu trenutnog kursa evro/dolar, ICE cene su predstavljene u evrima po MVh).

Od početka trgovanja, cena gasa je porasla za skoro 20,3%.

Predsednik Putin je ranije danas rekao da Rusija neće prihvatati plaćanje za isporuke prirodnog gasa u "kompromitovanim" valutama, uključujući dolare i evre, i da će preći na plaćanje u rubljama, dodaje ruska agencija.

Putin je naložio vladi da izda odgovarajuću direktivu Gaspromu o izmenama postojećih ugovora. Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici gasa kupovati rublje na domaćem tržištu, preno je TASS.

Kurir.rs/Mondo

Bonus video:

00:33

Najteža humanitarna situacija u Marijupolju i Hersonu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track