PRODAJU SE EPSTAJNOVA PRIVATNA KARIPSKA OSTRVA: Novac ide žrtvama seksualnog nasilja i za rešavanje nerešenih sudskih sporova
Foto: TNS / ddp USA / Profimedia

mali i veliki sent džejms

PRODAJU SE EPSTAJNOVA PRIVATNA KARIPSKA OSTRVA: Novac ide žrtvama seksualnog nasilja i za rešavanje nerešenih sudskih sporova

Planeta -

Privatna karipska ostrva u vlasništvu preminulog seksualnog prestupnika i finansijera Džefrija Epstajna stavljena su na prodaju i mogla bi da "odu" za čak 125 miliona dolara.

Advokat Epstajnovog imanja potvrdio je BBC da su na prodaju dva ostrva - Mali Sent Džejms i Veliki Sent Džejms. Advokat Daniel Veiner rekao je da će se deo prihoda od prodaje iskoristiti za rešavanje nerešenih sudskih sporova.

Epstajn je umro u zatvoru 2019. godine, čekajući suđenje za seksualnu trgovinu ljudima.

Finansijer je kupio Mali Sent Džejms od 90 jutara - razvijeniji od njih - pre skoro 25 godina za skoro 8 miliona dolara. Zatim je kupio veći Veliki Sent Džejms 2016. za 22,5 miliona dolara i izradio planove za razvoj ostrva od 161 hektar izgradnjom kuća, amfiteatra, kao i podvodne kancelarije i bazena.

Epstajna je generalni tužilac Američkih Devičanskih ostrva Deniz Džordž optužio za seksualno zlostavljanje devojčica od 12 godina na Malom Sent Džejmsu.

U tužbi, podnetoj pre dve godine, takođe se tvrdi da je jedna 15-godišnja devojčica pokušala da pobegne sa ostrva tako što je otplivala pre nego što je uhvaćena i oduzet joj pasoš.

Veiner, partner u njujorškoj advokatskoj kancelariji Hjuz Habard i Rid, rekao je da se prodaja odvija uz podršku Deniz Džordž i da će prihod "biti korišćen za rešavanje nerešenih sudskih sporova i redovnih troškova poslovanje imanja“.

Vol Strit žurnal navodi da bi dva ostrva mogla da se prodaju za čak 125 miliona dolara, iako neke procene procenjuju da je vrednost bliža 86 miliona dolara.

Epstajn je navodno tokom godina dočekao brojne goste visokog profila na Malom Sent Džejms. Jedna od navodnih Epstajnovih žrtava, Virdžinija Žufre, tvrdila je u građanskoj tužbi da ju je princ Endru zlostavljao na ostrvu. Princ Endru je negirao te tvrdnje i rekao da se ne seća da je sreo gospođicu Žufre. Princ se nedavno nagodio sa njom za okončanje građanskog postupka u SAD, ali i dalje odbacuje da ju je zlostavljao

Među posetiocima Malog Sent Džejmsa bio je i bivši šef Barkliza, Džes Stejli koji je dao ostavku u britanskoj banci prošle godine nakon istrage finansijskih regulatora o njegovoj vezi sa Epstajnom. Stejli je svratio na Epstajnovo ostrvo 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što je preuzeo funkciju glavnog izvršnog direktora u Barklizu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track