NAPALI NUKLEARNE ELEKTRANE, RAFINERIJE NAFTE, GASNU MREŽU ŠIROM SVETA Vašington traži četvoricu hakera FSB! Traženiji i od Putina
Foto: Printscreen/FBI

objavljena optužnica

NAPALI NUKLEARNE ELEKTRANE, RAFINERIJE NAFTE, GASNU MREŽU ŠIROM SVETA Vašington traži četvoricu hakera FSB! Traženiji i od Putina

Planeta -

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država optužilo je četvoricu službenika ruske obaveštajne službe FSB (Federalna služba bezbednosti) za velike hakerske napade na nuklearne elektrane, energetske kompnaije, kao i kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom nafte i gasa širom sveta.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde SAD optužnica je podignuta protiv : Evgenija Viktoroviča Gladkikha, Pavela Aleksandroviča Akulova, Mikhaila Mikhailoviča Gavrilova i Marata Valereviča Tjukova.

Ono što je interesantno da su optužnice protiv četvorice Rusa zapečaćene od sredine 2021, ali su objavljene jer u SAD postoji zabrinutost da bi Rusija mogla da pokrene sajber napade na SAD, Evropu i druge nacije koje se protive invaziji Moksve na Ukrajinu.

Prema optužnici Evgenij Viktorovič Gladkikh, koga je FBI označio kao sajber operatera zaposlenog u ruskoj vladi optužen je zbog učešća u zaveri da se izvrši kompjuterski upad na energetske objekte u SAD i inostranstvu i da nanese štetu tim objektima.

Hakeri
foto: Printscreen/FBI

Ostala trojica ruskih državljana Pavel Aleksandrovič Akulov, Mikhail Mikhailovič Gavrilova i Marat Valerevič Tjukov su optuženi za zaveru i hakovanje kompjuterskih mreža u globalnom energetskom sketoru iza čega kako navodi FBI stoji ruska vlada

Hakeri
foto: Printscreen/FBI

Prema optužnici iz juna 2021.Jevgenij Viktorovič Gladkih inače označen kao službenik Ministarstva odbrane Rusije hakovao je multinacionalnu energetsku kompaniju 2017. Zvaničnici ministarstva pravde sad su rekli da su hakeri instalirali virus koji je ometao bezbednosne sisteme rafinerije. Za njega se navodi da je čak šest meseciistraživao kako na sličan način može da napadne rafinerije u Sjedinjenim Državama.

Hakeri
foto: Printscreen/FBI

U drugoj optužnici iz avgusta 2021, zvaničnici Ministarstva pravde SAD rekli su da su tri hakera iz ruske federalne bezbednosne službe (FSB), špijunske agencije Kremlja, radil na ciljanju i kompromitovanju energetskog sektora kako bi se on mogao „poremetiti i oštetiti njihove kompjuterske sisteme u budućnosti.

Prema navodima optužnice hakovanje se dogodilo u dva perioda 2012. i 2017, a meta je hiljade računara, stotine kompanija i organizacija u čak 135 zemalja.

Hakeri
foto: Printscreen/FBI

„Hakeri koje sponzoriše ruska država predstavljaju ozbiljnu i upornu pretnju kritičnoj infrastrukturi kako u Sjedinjenim Državama tako i širom sveta“, rekla je zamenica državnog tužioca Liza Monako u saopštenju.

„Iako danas otkrivene krivične prijave odražavaju prošle aktivnosti, one kristalno jasno pokazuju hitnu stalnu potrebu američkih kompanija da ojačaju svoju odbranu i ostanu na oprezu.

Četvorica Rusa nisu u američkom pritvoru, ali je zvaničnik Ministarstva pravde rekao za Gardijan da je „korist od otkrivanja rezultata istrage sada veća od verovatnoće hapšenja u budućnosti“. Rusija ne izručuje optužene Sjedinjenim Državama, tako da građani verovatno neće biti izvedeni pred suđenje.

Predsednik Džo Bajden upozorio je na rastući potencijal ruskih sajber napada poslednjih dana, rekavši da veruje da bi ruski predsednik Vladimir Putin uskoro mogao da se okrene takvoj taktici.

„Što du Putinu više leđa uza zid, to je veća ozbiljnost taktike koju može da primeni… jedno od oruđa koje će najverovatnije koristiti, po mom mišljenju, po našem mišljenju, su sajber napadi“, rekao je Bajden novinarima u ponedeljak.

Kurir.rs/A.M./Bloomberg/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track