DVA HELIODROMA, BAZEN I BIOSKOP Da li jahta Šeherezada koja je vredna 700 MILIONA DOLARA pripada Putinu? FOTO, VIDEO
Foto: EPA

misterija

DVA HELIODROMA, BAZEN I BIOSKOP Da li jahta Šeherezada koja je vredna 700 MILIONA DOLARA pripada Putinu? FOTO, VIDEO

Planeta -

U toskanskom primorskom gradu Masa stoji "Šeherezada", najzloglasnija jahta u Italiji danas zbog spekulacija da bi mogla da pripada ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Sa pramcem okrenutim ka Sredozemnom moru, jahta dužine 140 metara vredna je 700 miliona dolara, a predmet je istrage o njenom vlasništvu od strane italijanske finansijske policije, prenois France 24, pisanja AFP-a.

Nekoliko jahti koje pripadaju ruskim oligarsima već je zaplenjeno u Evropi od kada je Moskva prošlog meseca napala Ukrajinu.

Zaplena ''Šeherezade'', međutim, bila bi najspektakularnija da se njeno poreklo zaista vodi do ruskog predsednika.

Nekoliko meseci je bila ukotvljena zbog radova na održavanju u brodogradilištu The Italian Sea Group u zapadnom primorskom gradu Masa, nedaleko od poznatog toskanskog kamenoloma Karara mramora.

U sredu, novinar AFP-a nije primetio nikakve očigledne znake aktivnosti na brodu, iako su neki muškarci radili u blizini.

Izvor blizak tekućoj istrazi italijanske finansijske policije rekao je za AFP da bi istraga mogla biti okončana za nekoliko dana.

-Mi smo u fazi većeg udubljivanja i generalno je komplikovanije, rekao je izvor.

Nije uvek lako utvrditi vlasništvo, dodao je.

Promene posade

Napravljena od strane nemačke kompanije Lurssen 2020. godine, jahta ima dva heliodroma, bazen i bioskop, navodi se na sajtu SuperIachtFan, koji istražuje jahte i njihove vlasnike.

Novinski izveštaji kažu da je "Šeherezada'' na kojoj vijori zastava Kajmanskih ostrva, u vlasništvu kompanije registrovane na Maršalskim ostrvima.

Kapetan je Britanac, ali ostatak posade su Rusi, kažu istraživači antikorupcijske fondacije ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, koji je u ponedeljak na Jutjubu postavio video u kome se jahta pripisuje Putinu.

Istraživači su citirali spisak posade koji poseduju i koji uključuje nekoliko pripadnika ruske federalne službe bezbednosti, koja je zadužena za Putinovo obezbeđenje.

Ali u sredu Paolo Gocani, šef lokalnog sindikata CGIL, koji uključuje radnike na brodogradilištu, rekao je da se posada ''Šeherezade'' naglo promenila poslednjih dana.

-Posada je bila isključivo sastavljena od ruskog osoblja, rekao je Gocani za AFP.

-A onda je odjednom svo osoblje zamenjeno britanskom posadom, a razlozi još uvek nisu jasni, dodaje.

Njujork tajms je objavio da su američke vlasti prikupile dokaze koji povezuju Putina sa luksuznim brodom, koji je dva puta, 2020. i 2021. godine, putovao u crnomorsko letovalište Soči.

Italijanska ''Sea Group'' je u saopštenju navela da se jahta "ne može pripisati imovini ruskog predsednika Vladimira Putina".

Njegova procena je zasnovana na "dokumentaciji koju poseduje i na osnovu nalaza i provera koje su izvršili nadležni organi", rekao je vlasnik brodogradilišta.

Uhvatite ih sve

U intervjuu za Njujork tajms ranije ovog meseca, britanski kapetan "Šeherezade" rekao je da Putin nije vlasnik broda i da ruski predsednik nikada nije kročio na brod.

Odbijajući da navede ime vlasnika, kapetan je rekao da se niko ne suočava sa trenutnim sankcijama.

U obraćanju italijanskom parlamentu u utorak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Italiju, popularno rusko letovalište, da zapleni svu finansijsku i nepokretnu imovinu oligarha, uključujući jahte, ''od Šeherezade do najmanjih''.

Od invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara i sankcija Evropske unije koje su usledile, italijanske vlasti su zaplenile preko 800 miliona evra (877 miliona dolara) imovine koja pripada ruskim oligarsima, izjavio je u utorak premijer Mario Dragi.

To uključuje ''Jedrilicu A'', motornu jahtu vrednu 530 miliona evra, povezanu sa ruskim milijarderom Andrejem Meljničenkom, tajkunom uglja i đubriva na crnoj listi EU.

Italija je zaplenila i 65 miliona evra vrednu jahtu ''Lady M'' Alekseja Mordašova, ruskog milijardera koji se bavi proizvodnjom čelika i koji je navodno blizak Vladimiru Putinu.

Sankcije su, rekao je Dragi, ''teško uticale na ekonomiju i finansijska tržišta Rusije, kao i na ličnu imovinu ljudi najbližih predsedniku Putinu“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja