MARINAC DEZERTER KRENUO IZ SEULA DA POMOGNE KIJEVU: Južnokorejca nisu pustili u Ukrajinu, nestao negde u Poljskoj! VIDEO
Foto: Shutterstock

misterija

MARINAC DEZERTER KRENUO IZ SEULA DA POMOGNE KIJEVU: Južnokorejca nisu pustili u Ukrajinu, nestao negde u Poljskoj! VIDEO

Planeta -

Južnokorejski marinac koji je nedavno pokušao da se dobrovoljno bori za Ukrajinu protiv Rusije prijavljen je u sredu kao „nestao u akciji negde u Poljskoj“, izvestio je u četvrtak korejski dnevnik JoongAng.

„Poslednji put je potvrđeno da je vojnik napustio kancelariju poljske granične straže u sredu rano ujutru“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje objavljenom 23. marta.

„Pokušao je da uđe u Ukrajinu, ali su ga vratili. Malo je verovatno da će uspeti da ponovo pokuša da uđe u zemlju u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap izvestila je 23. marta da je dotični čovek navodno „odbijao“ da napusti Poljsku.

„Osoblje ambasade Južne Koreje čeka da kontaktira marince ispred kontrolnog punkta u poljskom pograničnom regionu u koji je čovek odveden nakon što mu je odbijen pristup Ukrajini u utorak [22. marta]“, preneo je Jonhap.

„On navodno odbija da izađe sa kontrolnog punkta iz neutvrđenog razloga. Službenici ambasade ne smeju da uđu na kontrolni punkt jer je to objekat pod stranom jurisdikcijom“, otkrila je novinska agencija.

Južnokorejski mediji opisali su dotičnog marinca starog 20 godina i za koga se sumnja da je južnokorejski vojni dezerter. Čovek je stigao u Varšavu, u Poljskoj, iz Južne Koreje ujutro 21. marta, navodno bez dozvole vlade Južne Koreje. Južnokorejski zakon zahteva od svih ljudi koji služe na dužnostima obavezne vojne službe da zatraže dozvolu od svojih pretpostavljenih pre putovanja van zemlje. Vojna lica koja zanemare da traže dozvolu za putovanje podležu kaznama za krivično delo „dezerterstvo“.

Federalna vlada Južne Koreje je sredinom februara zabranila svojim građanima da putuju u Ukrajinu iz bilo kog razloga navodeći zabrinutost za bezbednost. Seul je izdao obaveštenje u danima koji su prethodili ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu 24. februara. Sukob između susednih zemalja je eskalirao u rat punog razmera tokom prošlog meseca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je 27. februara formiranje „međunarodne“ legije od strane Kijeva. On je rekao da se nada da će oglas legije pomoći u regrutovanju stranaca u Ukrajinu zainteresovanih da podrže narodnu vojsku u borbi protiv Rusije.

„Svako ko želi da se pridruži odbrani bezbednosti u Evropi i svetu može da dođe i stane rame uz rame sa Ukrajincima protiv osvajača 21. veka“, rekao je Zelenski na svom zvaničnom sajtu.

„Vlada [Ukrajine] je privremeno ukinula svoje vizne uslove i ponudila opremu i platu onima koji imaju važeći pasoš i vojnu obuku“, izvestio je Bi-Bi-Si 16. marta.

Muškarci širom sveta, uključujući „nekoliko stotina“ širom Afrike, izrazili su interesovanje da se pridruže ukrajinskoj legiji stranih lica otkako je ona formirana 27. februara. Vlada Nigerije reagovala je na vest da su se mnogi muškarci iz te zemlje nadali da će se boriti za Ukrajinu sredinom marta , upozoravajući državljane Nigerije da se ne upuštaju u bilo kakve plaćeničke akcije u stranim zemljama.

„Nigerija obeshrabruje upotrebu plaćenika bilo gde u svetu i neće tolerisati regrutovanje“, navodi se u saopštenju nigerijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track