BAJDEN POSLE RAZGOVORA SA POLJSKIM PREDSEDNIKOM: Putin misli da će njegova invazija podeliti NATO!
Foto: EPA-EFE/Marcin Obara

oglasio se

BAJDEN POSLE RAZGOVORA SA POLJSKIM PREDSEDNIKOM: Putin misli da će njegova invazija podeliti NATO!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden rekao je tokom razgovora sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom da je mir u Evropi direktno povezan sa stabilnošću u SAD.

„Sposobnost Amerike da ispuni svoju ulogu u drugim delovima sveta počiva na ujedinjenoj, bezbednoj Evropi. Učili smo iz tužnog iskustva dva svetska rata, kada nismo bili uključeni u stabilnost u Evropi. To se uvek vraća i proganja nas. Sjedinjenih Država“, rekao je Bajden.

„Tako da već dugo govorim, kao gostujući senator, član Komiteta za spoljne poslove, kao potpredsednik osam godina, sada kao predsednik, da je stabilnost u Evropi kritična za Sjedinjene Države. Ne samo u Evropi, ali i širom sveta“, nastavio je on.

Bajden je takođe rekao da on i američki lideri vide član 5 NATO-a kao "svetu obavezu". Član 5 je princip da je napad na jednu članicu NATO napad na sve članice.

Džo Bajden, Andžej Duda
foto: EPA-EFE/Marcin Obara

Bajden je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin misli da će njegova invazija na Ukrajinu moći da podeli zemlje NATO-a.

"Najvažniji kriterijum u ovom svetu koji se menja je da NATO ostane apsolutno, potpuno, potpuno ujedinjen. Po našim stavovima nema razdvajanja. Da šta god da radimo, radimo složno i svi se slažu", rekao je on.

Američki predsednik je rekao i da je Poljska izložena teretu velikog broja ukrajinskih izbeglica i uporedio to sa situacijom na američko-meksičkoj granici.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track