LICEMERJE BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Ukrajinske izbeglice dobrodošle, za one sa Haitija - surovi član 42! VIDEO
Foto: EPA/£UKASZ GAGULSKI POLAND OUT, EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

provaljeni

LICEMERJE BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Ukrajinske izbeglice dobrodošle, za one sa Haitija - surovi član 42! VIDEO

Planeta -

SAD se suočavaju sa kritikama zbog dobrodošlice ukrajinskim izbeglicama nakon deportovanja haićanskih migranata nazad u njihovu domovinu.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je novinarima u četvrtak da će do 100.000 Ukrajinaca i drugih koji beže od ruske invazije na Ukrajinu biti dobrodošli u SAD kroz njihov program za izbeglice i druge legalne puteve. Od početka invazije krajem februara, više od 3 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove.

„Otvarajući našu zemlju ovim pojedincima, pomoći ćemo da se ublaži deo pritiska na evropske zemlje domaćine koje trenutno snose veliki deo odgovornosti za najveću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata“, rekao je zvaničnik.

Ali mnogi su se pitali zašto SAD mogu da pomognu Ukrajincima nakon što je administracija deportovala hiljade Haićana koji su pobegli sa Haitija prošle godine nakon ubistva predsednika žovenela Moisea i zemljotresa jačine 7,2 stepena Rihterove skale. Virusne slike u septembru 2021. na kojima se vide agenti granične patrole na konjima kako hvataju migrante izazvale su gnev.

„Ovo je dobro, ali takođe podvlači koliko su loše tretirani haićanski migranti i da se još uvek tretiraju“, napisao je kolumnista Njujork tajmsa Čarls Blou na Tviteru. „I dalje ih deportuju!

Predstavnik Endi Levin, demokrata iz Mičigena, napisao je na Tviteru da „SAD ne mogu da tvrde da su globalno sigurno utočište za potlačene i proganjane ako odbijemo izbeglice koje traže sigurnost zbog toga odakle su“.

„Deportovanje haićanskih izbeglica—i drugih crnih + smeđih imigranata—i pridržavanje člana 42 je užasna politika koju [Bajden] mora da prestane“, dodao je Levin.

Član 42 poziva na uklanjanje pojedinaca koji ulaze u zemlju iz zemalja u kojima je bila prisutna zarazna bolest, a sprovela ga je Trampova administracija u martu 2020. kako bi proterala migrante usred pandemije COVID-19. Pravilo je dovelo do toga da su hiljade migranata iz Centralne Amerike i Haićana vraćene na granicu SAD-Meksika.

Hjuman Rajts Voč je ove nedelje objavio izveštaj u kojem se detaljno opisuje „haos“ u koji se haićanski migranti vraćaju kada budu deportovani. Grupa za nadzor je saopštila da je 25.765 ljudi proterano ili deportovano na Haiti u periodu od 1. januara 2021. do 26. februara 2022. Od toga, SAD su vratile 79 odsto ili 20.309 ljudi.

Ukrajinci koji traže utočište na granici mogu biti izuzeti iod člana 42, rekao je novinarima prošle nedelje sekretar Ministarstva za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, kao i drugi migranti koji tvrde da je „uverljiv strah“.

Majorkas je rekao da se izuzeci prave od slučaja do slučaja, jer se zvaničnici „odgovaraju na zahteve pojedinca za humanitarnu pomoć onako kako nam budu predstavljeni“.

Hjuman Rajts Voč je rekao da SAD „obično nisu dale ljudima koji su se vratili na Haiti pod naslovom 42 priliku da izraze svoje strahove od progona ili nasilja ili da podnesu zahtev za azil, kršeći međunarodno pravo“.

Demokratska kongresmenka Sara Džejkobs takođe je pozvala Bajdenovu administraciju da ukine naslov 42, kao i da ukine izbegličku muku. Predsednik Džo Bajden postavio je ograničenje za preseljenje 125.000 izbeglica u SAD iz svih zemalja ove fiskalne godine.

Sojer Heket, ko-voditelj podkasta Naša Amerika sa bivšim predsedničkim kandidatom i zvaničnikom Obamine administracije Džulijanom Kastrom, takođe je kritikovao Bajdenovu administraciju zbog člana 42.

Njuzvik je zatražio komentar od Bele kuće, kao i od Ministarstva za unutrašnju bezbednost, ali nije dobio odgovor pre objavljivanja.

Refjudžiz Internnešenel je u izjavi za Njuzvik rekao da pozdravlja odluku SAD da prihvate do 100.000 Ukrajinaca. Međutim, grupa se takođe zalagala za druge koji traže utočište na granici.

„Smatramo da onima koji traže utočište na američkoj granici treba dati šansu da traže zaštitu i da je proterivanje na Haiti nesavesno, posebno sada, s obzirom na nasilje, političku nestabilnost i humanitarnu krizu koja tamo preovladava“, rekla je Jael Šaher, zamenica Međunarodne izbeglice. direktora za Ameriku i Evropu. „Evropski odgovor Ukrajincima pokazuje da Sjedinjene Države mogu učiniti mnogo više da požele dobrodošlicu ljudima koji traže sigurnost na svojoj granici. Ne bi trebalo da sukobljavamo izbeglice iz inostranstva sa tražiocima azila na našoj granici, što je ključna taktika prethodne administracije koja je dovela do trka se do dna i za jedne i za druge. Cilj bi trebalo da bude obrnuto: proširiti zaštitu koju smo po Ukrajincima i na druge grupe“.

Kurir.rs/Njuzvik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja