UKRAJINSKE IZBEGLICE NE ŽELE DA IZ POLJSKE IDU U ŠVEDSKU: Boje se da im ne oduzmu decu! Zbog čestih pucnjava brinu za bezbednost!
Foto: EPA-EFE/Darek Delmanowicz, EPA-EFE/Ali Lorelstani

jasno

UKRAJINSKE IZBEGLICE NE ŽELE DA IZ POLJSKE IDU U ŠVEDSKU: Boje se da im ne oduzmu decu! Zbog čestih pucnjava brinu za bezbednost!

Planeta -

Ukrajinske izbeglice u Poljskoj navodno oklevaju da uđu u autobuse za Švedsku, plašeći se da bi im švedske socijalne službe mogle da im oduzmu decu i izražavaju zabrinutost zbog pucnjava.

Džimi Hemingson, Šveđanin iz opštine Stenungsund koji je putovao u Poljsku autobusom da pomogne ukrajinskim izbeglicama da dođu u Švedsku, tvrdio je da je imao velikih poteškoća da popuni mesta jer malo Ukrajinaca želi da putuje u velikodušnu državu blagostanja.

Prema Hemingsonovim rečima, mnoge izbeglice su izrazile zabrinutost zbog visokog nivoa pucnjava i kriminala sa smrtnim ishodom u Švedskoj, koji su među najvišima u Evropi.

Zaista, broj pucnjava sa smrtnim ishodom ostao je blizu rekordnog nivoa u poslednjih nekoliko godina.

Ukrajina, Poljska, ukrajinske izbeglice
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Neki su takođe izrazili zabrinutost da bi im švedske vlasti mogle oduzeti njihovu decu i ne žele da rizikuju da budu odvojeni od svoje dece, prenosi Sveriges Radio.

„Šire se mnogo glasina. Ljudi su ranjivi, čuju jednu stvar i onda to postane stvarnost“, rekao je Hammingson.

Glasine su stigle samo mesec dana nakon što su se na računima društvenih medija na arapskom jeziku proširili video snimci u kojima se tvrdi da švedske vlasti kidnapuju muslimansku decu i odvajaju ih od roditelja.

Optužbe su takođe štampane u medijima na Bliskom istoku, što je navelo švedsku vladu da demantuje navode. Priče su takođe promovisali radikalni islamistički imami i Muslimanska partija Nijan, koja je izjavila da želi da muslimani dobiju status „posebne manjine“ u Švedskoj.

Uprkos glasinama, mnoge ukrajinske izbeglice su stigle u Švedsku od izbijanja ruske invazije na Ukrajinu prošlog meseca. U jednom slučaju, međutim, grupa žena je tvrdila da su muškarci više puta pokušavali da provale u njihove stambene prostorije.

„Ne želim da živim ovde jer se bojim“, rekla je jedna izbeglica švedskim medijima i dodala: „Nije previše opasno kao u mojoj zemlji, ali je takođe opasno“.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track