GDE RUSKI OLIGARSI KRIJU SVOJE BOGATSTVO? Od lažnih firmi preko egzotičnih ostrva, "crni novac" Putinovih saradnika je teško naći
Foto: John Keselyak / Alamy / Alamy / Profimedia

rat u ukrajini

GDE RUSKI OLIGARSI KRIJU SVOJE BOGATSTVO? Od lažnih firmi preko egzotičnih ostrva, "crni novac" Putinovih saradnika je teško naći

Planeta -

Ruski oligarsi godinama su svoj nezakonito stečeni novac čuvali u inostranstvu, u lažnim firmama gde ga je bilo teško pronaći. Međutim, brojne zemlje sada rade upravo to - traže ruski novac.

Američka analitičarska firma Atlantik kaunsil navodi da Rusi imaju oko jedne milijarde dolara tzv. crnog novca skrivenog u stranim zemljama.

Izvešće za 2020. godinu procenjuje da jednu četvrtinu tog iznosa kontrolšu predsednik Vladimir Putin i njegovi bliski saradnici poznati kao oligarsi, piše BBC.

"Kremlj taj novac može da koristi za špijunažu, terorizam, mito, političku manipulaciju, dezinformacije i mnoge druge podle svrhe", navodi se u izveštaju.

Drugi američki "think tank" NED (National Endowment for Democracy) navodi da je Putin podstakao bliske saradnike "na krađu iz državnih budžeta, iznuđivanje novca od privatnih preduzeća, pa čak i vođenje zaplene profitabilnih firmi".

Na taj su način, navode oni, oligarsi došli do bogatstva od nekoliko desetina milijardi dolara.

Britanski javni servis porseća da su ruski opozicionari Boris Nemcov i Vladimir Milov tvrdili da je između 2004. i 2007. godine iz naftnog giganta Gasproma prebačeno 60 milijardi dolara Putinovim prijateljima.

U "Pandorinim papirima" koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, navodi se da su ljudi bliski Putinu postali vrlo bogati i pomažu mu da prenosi svoje bogatstvo.

BBC navodi da je tako veliki deo novca završio na Kipru, zbog povoljnih poreza. Ostrvo je postalo poznato kao Moskva na Mediteranu.

Atlantik kaunsil navodi da je 2013. godine tamo otišlo 36 milijardi dolara ruskog novca.

Veliki deo stigao je preko lažnih firmi koje su korišćene za prikrivanje pravih vlasnika. Iste godine je Međunarodni monetarni fond pozvao Kipar da zatvori desetine hiljada bankarskih računa koje drže lažne kompanije.

Česta su odredišta i Devičanska i Kajmanska ostrva u kojima su, navodi Global vitnes, ruski oligarsi 2018. imali oko 45,5 milijardi dolara.

Sa druge strane, Transparensi internešonel navodi da se najmanje dve milijarde dolara ruskih državljana povezanih s Kremljom ili optuženih za finansijski kriminal nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Razmere ruskog pranja novca opisane su i u izveštaju Projekta organizovanog kriminala i korupcije iz 2014. godine, u kojem stoji da je između 2011. i 2014. godine, 19 ruskih banaka opralo 20,8 milijardi dolara za 5140 firmi u 96 zemalja.

Dakle, uobičajeni način skrivanja novca je preko lažnih kompanija, navodi BBC.

"Oligarsi unajmljuju najbolje advokate, revizore, bankare i lobiste kako bi imali pravna sredstva za prikrivanje i pranje svojeg novca", naveo je Atlantik kaunsil.

U "Panamskim papirima" se vidi da je samo jedna kompanija osnovala čak 2071 lažnu firmu za bogate Ruse.

Kada je pre više od mesec dana počeo rat u Ukrajini, brojne zemlje poćele su da traže ruski novac. Nekoliko njih se odlučilo na zamrzavanje imovine ako postoji sumnja da se do nje došlo kriminalnim putem.

Malta je, sa druge strane, ukinula opciju "zlatnih pasoša" na osnovu kojih su oligarsi mogli da kupe državljanstvo.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track